Håvard Rem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Håvard Rem på Garborgsenteret, 2013.

Håvard Rem (født 7. februar 1959 i Oslo) er en norsk forfatter og lyriker, bosatt på Notodden.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rem bodde sine første fem år på Notodden hvor foreldrene var forstanderektepar i den lokale pinsemenigheten. De flyttet så for å være i menighetene i Flekkefjord og Larvik, før han som tiåring i 1969 kom med familien til Eydehavn utenfor Arendal,[2] hvor faren Tore Helge Rem var pastor i tre år før han døde.[3] Moren Åse Løyning Rem tok seg av sine fem barn, og bodde på Eydehavn til hun døde i 2011.[1] Rem begynte på Arendal Gymnas i 1975, og hadde jobb på siden i Agderpostens sportsavdeling som korrekturleser og annet.[1]

Han sluttet på gymnaset på 18-årsdagen i 1977, og ble hjemme på Eydehavn noen måneder for å fullføre et diktmanus som senere blir hans litterære debut. 3. april, dagen etter han postet manuset til Cappelen, reiste han mot Middelhavet, og endte i Frankrike. Etter å ha fått positive tilbakemeldinger på manuset, reiste han hjem igjen. Han meldte seg ut av Pinsemenigheten som 19-åring,[1] og flyttet til flere steder, Vestre Sandøya utenfor Tvedestrand (1978-1979), var gårdsgutt i Nordfjord (1979-1980), men vendte tilbake til Sørlandet i 1988 etter å ha bodd i Frankrike, Italia og Oslo. Han giftet seg og fikk to barn, og i 1996 flyttet de først til Oslo, så til Notodden, hvor han levde sine første fem år. Ekteparet ble senere skilt. Rem har hatt et nært forhold til pinsemenigheten på Eydehavn, og holdt blant annet foredrag der i 2011 med fremføringen «Sønn av en sønn» med sin sønn Simen.[1]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Rem debuterte med Kall på heltene i 1977. Hans Utvalgte dikt er kommet i bokform på norsk (1996), arabisk (2000), russisk (2002) og italiensk (2011). Rems dikt og sangtekster er tonesatt og tatt i bruk av artister og band som Gulli Briem (Mezzoforte), Gisle Kverndokk, a-ha, Morten Harket, Kaizers Orchestra, Vamp, Jørn Hoel, Silje Nergaard, Morten Abel og Ørkenkjøtt.

Rem har skrevet biografiske bøker om Bob Dylan, Erik Mykland, Aril Edvardsen, Tor Erling Staff og Bjarte Baasland. Han har utgitt en rekke bøker fra sine reiser i Europa, Afrika, Asia og Midtøsten.

Rem har arbeidet som litteraturkritiker i Aftenposten, fra midten av 80-tallet til tidlig 90-tall, og i Dagbladet, fra sent 90-tall til tidlig 2000-tall.

Rem har gjendiktet tekster av Bob Dylan, Walt Whitman, Derek Walcott, Khalil Gibran og Leonard Cohen. Hans gjendiktninger av William Shakespeare er tatt i bruk av Nationaltheatret, Den Nationale Scene og Rogaland Teater.

I arbeidet med oversettelsen Bibel 2011 deltoka han sammen med flere andre forfattere som stilist og språklig konsulent. Arbeidet tok 10 år, og den nye utgaven ble utgitt i 2011. Rem er fra 2014 engasjert som medoversetter av De gammeltestamentlige apokryper, Det norske Bibelselskap.

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]