Denticollis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denticollis
øyesmeller Denticollis linearis
Nomenklatur
Denticollis
Piller & Mitterpacher, 1783
Synonymi
Lepturoides Herbst, 1784, Campylus Fischer, 1824, Hammonius Charpentier, 1825, Exophthalmus Berthold, 1827, Notopeda Gistel, 1834
Populærnavn
Tannsmellere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieSmellere
Økologi
Antall arter: 38, 3 funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene i jorden eller død ved
Utbredelse: Holarktisk
Inndelt i

Denticollis er en slekt av biller som hører til familien smellere (Elateridae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (10 – 20 millimeter), smale, blanke, gjerne brunlige smellere, nokså parallellsidige. Hodet er kort og bredt, med rundet utstående fasettøyne, dette er et godt kjennetegn på slekten. Antennene er 11-leddete, vanligvis ganske lange. Brystskjoldet (pronotum) er firkantet sett ovenfra, omtrent så langt som bredt. Sidekantene er tydelig markerte, og bakhjørnene er mer eller mindre tilbaketrukket. Dekkvingene er langsmale, omtrent så brede som brystskjoldet, med tydelige lengdestriper.

Larvene er sylindriske, glatte med en voksaktige overflate og spredte hår, gjerne rød- eller gulaktige. Hodet er noe flatt med fremoverstrakte kjever. Det bakerste leddet har vanligvis et par kraftige utvekster av varierende form. Beina er ganske korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Smellernes larver lever i jorda eller i død ved. Hva de spiser kan variere – noen arter synes å være hovedsakelig planteetere, og enkelte kan være brysomme skadedyr, andre er rovdyr. Mange arter bruker flere år på larveutviklingen. De voksne billene flyr godt og treffes ofte flygende, på blomster eller i vegetasjonen. Mange smellere er skogsinsekter, og en rekke arter, særlig av slekten Ampedus, er knyttet til hule trær. For at disse skal kunne overleve, er det nødvendig at gamle, hule trær blir tatt vare på og også at nye trær får anledning til å stå til de begynner å råtne og blir hule.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten har en holarktisk utbredelse.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.
  • Zahradník, J. og Chvála, M. 1991. Teknologisk forlags store bok om insekter. N.W. Damm. Om smellere, side 282-287.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]