CureVac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
CureVac
Org.formAksjeselskap i Tyskland
BransjeBioteknologiindustri
Etablert2000
Eier(e)Dietmar Hopp
KfW (2020–)[1]
HovedkontorTübingen
LandTyskland
Daglig lederMariola Fotin-Mleczek (2020–) (administrerende direktør)
Antall ansatte 600[2] (2021)
Nettstedwww.curevac.com (en, de)

CureVac AG er et tysk legemiddelselskap som utvikler og produserer legemidler og vaksiner.

CureVac ble grunnlagt i 2008 i Tübingen i Tyskland av biologen Ingmar Hoerr (født 1968) for å utvikle vaksiner baserte på budbærer-RNA som agens, en mulighet som Ingmar Hoerr hadde oppdaget som doktorand.[3] Det innebærer at den menneskelige kropp instrueres ved hjelp av budbærer-RNA til å aktivere immunforsvaret. Denne nukleinsyre programmeres med informasjon om et spesifikt virus, injiseres i kroppen og instruerer celler til å produsere antistoffer og T-celler mot det.

Selskapet har hovedkontor i Tübingen og har virksomhet med kliniske forsøk i Frankfurt am Main samt har siden 2015 et datterselskap i Boston i Massachusetts i USA.

Koronavirusvaksine CVnCoV[rediger | rediger kilde]

Curevac utvikler siden våren 2020 med støtte fra Coalition for Epidemic Preparedness Innovations en koronavaksine med budbærer-RNA-teknologi, det vil si en RNA-basert vaksine. Den europeiske union finansierer, med opp til 80 millioner euro, utvikling og en oppskalering av produksjonen. CureVac fikk i midten av juni 2020 tillatelse av myndigheter i Tyskland og Belgia til å gjennomføre en klinisk fase 1-studie med sin vaksinekandidat CVnCoV.[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]