Perikumhettebladbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cryptocephalus moraei»)
Perikumhettebladbille
Nomenklatur
Cryptocephalus moraei
(Linnaeus, 1758)
Synonymi
Chrysomela moraei
Populærnavn
perikumhettebladbille[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieHettebladbiller
Økologi
Utbredelse: Europa
finnes i Norge

Perikumhettebladbille (Cryptocephalus moraei) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).[2] Den er utbredt i Europa og inn i Tyrkia.

Perikumhettebladbille er mellom 3-4,5 mm lang. Kroppen er kort, og butt både foran og bak. Det siste leddet av bakkroppen er synlig bak dekkvingene. Undersiden er noe «oppsvulmet». Halsskjoldet har fin punktur. Dekkvingene har regelmessig punktur, ordnet i langsgående rekker. Dekkvingene er mørke med en lys guloransje flekk bakerst i spissen, og en gul flekk på siden langt framme på dekkvingene. Antennene er trådformet og lange i forhold til hva som er vanlig for andre bladbiller. Beina er lyse, gulbrune.

Den lever på planter i slekten Hypericum. Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten.

Perikumhettebladbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. september 2020. Besøkt 17. september 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 17. september 2020. Besøkt 17. september 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man känner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fältbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]