Common-mode-strøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En elektrisk kabel med to ledere (som en transmisjonslinje vanligvis består av) kan føre strømmer på to forskjellige hovedmåter. Det man vanligvis ønsker er at strømmen i den ene lederen er like stor men i motsatt retning som strømmen i den andre lederen. Dersom dette ikke er tilfelle sier man at kabelen fører en common-mode-strøm [1]. Det motsatte av common-mode er differensiell-mode. Man kan si at common-mode gjør at flere ledere oppfører seg som en leder. En transmisjonslinje bærer ofte både differensiell- og common-mode-strøm samtidig.

Common-mode-strøm i kabelen som returnerer via jord

Hvis et høyfrekvent signal er tilstede på en transmisjonslinje som common-mode, vil det føre til elektromagnetisk stråling av radiobølger fra selve kabelen. Transmisjonslinjen vil oppføre seg som en antenne. Dette er nesten alltid uønsket i et radiosystem og man må ofte gjøre tiltak for å unngå at differensiell-mode konverteres til common-mode. For å unngå dannelse av common-mode på transmisjonslinjen der en ubalansert transmisjonslinje møter en balansert transmisjonslinje eller balansert antenne, brukes ofte en balun. Et radiosystem som danner common-mode-strømmer på denne måten ved sending, vil ha en transmisjonslinje som opptrer som en del av antennen også ved mottak. Dette er ofte uønsket siden transmisjonslinjen ofte går i nærheten av andre elektroniske apparater og dermed vil fange opp uønsket støy som mottas av mottageren.

Dersom et høyfrekvent common-mode-signal er tilstede på en koaksialkabel, vil selve common-mode-strømmen stort sett føres via den ytre siden av skjerm-lederen som vanligvis er koblet til jord [2]. Det er ofte vanskelig å ha kontroll på hvor signalet faktisk går i slike tilfeller da store deler av en bygning vanligvis er koblet til den samme jordledningen.

Et lynnedslag i nærheten av elektriske kabler vil ofte indusere common-mode-strømmer i disse.

Ferrittkjerne på ledning for reduksjon av common-mode

Common-mode-strømmer kan reduseres i en kabel ved å montere en common-mode-spole på selve kabelen. Dette gjøres ofte ved hjelp av en ferrittkjerne som kan observeres på mange ledninger til elektroniske apparater.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tom, Tom. «Balun Basics: Common Mode vs. Differential Mode». DX Engineering (engelsk). 
  2. ^ «coaxial cable - Can a common-mode current exist on the inside of a coax shield?». Amateur Radio Stack Exchange. Besøkt 4. januar 2021.