Chathamiidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chathamiidae
Nomenklatur
Chathamiidae
Tillyard, 1925
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVårfluer
Økologi
Antall arter: 4
Habitat: i fjæra.
Utbredelse: Australia og New Zealand
Inndelt i

Chathamiidae er en gruppe (familie) av insekter som hører til ordenen vårfluer (Trichoptera). Larvene lever i ferskvann. De voksne lever ikke langt fra vannet de vokser opp i. De skiller seg fra nesten alle andre vårfluer ved at larvene ikke lever i ferskvann, men derimot i saltvanns-dammer i fjæra.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (vingespenn 15–22 mm) vårfluer. Hodet mangler punktøyne (ocelli), maksillarpalpene er fem-leddete hos begge kjønn. Hos hannen er det andre leddet forlenget, og det tredje leddet er festet et stykke innenfor spissen av det andre. For- og mellombeina har to sporer, bakbeina fire. Chathamia brevipennis har forkortede vinger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i fjærepytter, der de spiser på korallalger. De bygger flyttbare, rørformede hus av rester av algene de spiser på. Slekten Philanisus er uvanlig i og med at eggene utvikler seg inne i kroppshulen på sjøstjerner.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt langs kysten av New South Wales i Australia (Philanisus plebeius) og på New Zealand (alle fire artene finnes her, to i slekten Chathamia og to i Philanisus).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]