Charles R. Chikering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charles R. Chikering
Født7. okt. 1891[1]Rediger på Wikidata
Død29. apr. 1970[1]Rediger på Wikidata (78 år)
BeskjeftigelseFrimerkekunstner, kunstner Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA

Abraham Lincoln i Credo-serien.

Charles Ransom Chickering (født 7. oktober 1891, død 29. april 1970) er best kjent som freelance-kunstner som har tegnet om lag 77 frimerker for US Postal Service mens han arbeidet på Bureau of Engraving and Printing i Washington, DC. Hans karriere som profesjonell kunstner begynte mens han arbeidet som illustratør for den amerikanske hæren, med medisinske illustrasjoner av sårede og døde under første verdenskrig. Han fortsatte praksisen i det sivile liv og ble en kjent kunstner og illustratør som arbeidet for en rekke fremtredende magasiner, inkludert The Saturday Evening Post. Den var veldig populær før TV-tiden på 1920-tallet til1940-tallet. Etter andre verdenskrig begynte Chickering å tegne amerikanske frimerker for US Postal Service, og enkelte ble meget berømte. Senere i livet tegnet og illustrerte han førstedagsbrev som er populære blant filatelister.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Charles Ransom Chickering ble født 7. oktober 1891 i Smithville-delen av Galloway Township, New Jersey på atlanterhavskysten, ikke langt fra Philadelphia. Hans evne og talent til å illustrere idéer og motiver kom til ham i ung alder. Mens han gikk på videregående skole tegnet han først maskintegninger, men da han ble tilbudt et stipend for å gå på Philadelphia Museum School of Industrial Art, begynte han sin karriere som illustratør. Han ble uteksaminert fra denne skolen i 1913, og snart solgte han sine første illustrasjoner til Collier's, der hans karriere som freelance bok- og magasin-illustrator var sikret.

Chickerings karriere ble midlertidig satt på vent da første verdenskrig brøt ut. Hans sønn David hevdet at Charles vervet seg frivillig til hæren før de vervet ham, og han ble opprinnelig plassert i et infanteri hvor han snart ble overført til en kavaleri-enhet. Han tegnet ofte på fritiden, blant annet ulike illustrasjoner av Gettysburg Address. Han var stasjonert i Dijon i Frankrike da han ble bedt om å gjøre noen medisinske illustrasjoner av sårede og døde soldater som ble brakt inn for obduksjon. Mange av disse tegningene finnes i dag i Smithsonians samlinger i Washington, DC. I 1919 ble han utskrevet fra hæren. I henhold til folketellingen i 1920 fortsatte han sin karriere som freelance-tegner etter krigen.

Marinens rekrutterinsplakat tegnet i 1942 av Charles Chickering.

Karriere som tegner[rediger | rediger kilde]

Mellom verdenskrigene blomstret magasin-industrien i USA. Mange forskjellige typer tidsskrifter dukket opp. I løpet av denne tiden fant Chickering nok av muligheter til å produsere illustrasjoner for en rekke av disse magasinene som ble populære i løpet av denne tiden, inkludert Collier's, Good Housekeeping, The Country Gentleman, Everybody's Magazine, Blue Book, Redbook, Cosmopolitan, Liberty og The Saturday Evening Post, som ble ansett for å være blant de mest prestisjetunge av illustrerte magasiner. Det antas at hans illustrasjon på omslaget av Saturday Evening Post-utgaven for 9. mai 1936 var toppen av hans karriere som magasintegner. Han fikk anerkjennelse for sin kunst og produksjon. Imidlertid var Blue Book den publikasjonen som kom til å få størst betydning for Chickering. Redaktøren og Art Director ble både venn og beundrer av Chickering og hans kunstverk, og følgelig benyttet de hans illustrasjoner i de fleste av artiklene gjennom hele perioden fra 1930-årene til 1950-tallet. Noen av hans tegninger ble brukt i Blue Books historier som like «Lady on the Warpath», «The Blackout Murder», «A Matter of a Pinion» og «Be Sure Your Sin Will Run You In».

Da andre verdenskrig brøt ut brukte Chickering sine talenter som bidrag til krigsinnsatsen. Han var allerede anerkjent for sine illustrasjoner for hæren under første verdenskrig, og han fikk i oppdrag av regjeringen å tegne rekrutteringsplakater for Sjøforsvaret. Blant hans mest kjente plakater var Uncle Sam (Uncle Sam needs You) plakat fra 1942. Han designet også plakater som fremmet årvåkenhet og behovet for vellykket sivil krigsproduksjon.

Tegnet amerikanske frimerker[rediger | rediger kilde]

Centennial Japan 1953, frimerke tegnet av Chickering, utstedt i 1953.

Etter krigen begynte Chickerings karriere som amerikansk frimerketegner da han begynte å arbeide for Bureau of Engraving and Printing (BEP) den 12. februar 1947. I løpet av hans 15-årige karriere ved BEP, er han kreditert for å designe 66 frimerkedesign som ble produsert uendret, til det endelige frimerkedesignet. Slik er det med det som ble brukt i minneutgaven av Åpningen av Japan i 1953, mens 11 andre design ble endret noe og er inkorporert i frimerke-format. I tillegg til de 77 frimerkene er Chickering også kreditert for 41 frimerker tegnet av andre kunstnere og ytterligere åtte som et felles prosjekt.

Under utformingen av de mange frimerkene med historiske temaer bruke Chickering mye tid på å forske og studere historiske dokumenter, brev, malerier, statuer og bilder før han bestemte den faktiske tegningen på et bestemt frimerke. Da han tegnet Gettysburg Address studerte han en statue laget av Daniel Chester French til å skape bildet av Lincoln på frimerket, mens det credo som står på frimerket er tatt fra selve Lincolns Gettysburg Address.

Bemerkelsesverdige frimerker[rediger | rediger kilde]

Chickering tegnet dusinvis av frimerker, de fleste med historiske motiver.

Mercury-programmet 1962
  • Mercury-programmet utstedt 20. februar 1962, viste seg å bli det mest berømte av Chickerings frimerketegninger. Det ble opprinnelig trykt i 100 millioner frimerker. Men fordi det viste seg å bli så populært, måtte USA Postal Service bestilte nytrykk av ytterligere 100 millioner. Før frimerket ble utgitt til publikum, ble produksjonen av dette frimerket gjort i hemmelighet. For å sikre at produksjonen av dette frimerket forble konfidensielt, gjorde Chickering det meste av tegningene i sin egen bolig, mens hans kolleger i BEP ble fortalt at han var på ferie. Det ferdige frimerket ble sendt til postkontorer over hele landet og var merket som Top Secret der de til slutt kom i salg 20. februar 1962, nøyaktig da oberst John Glenns historiske tur var tilbake på jorden.
  • Blant hans tidligere produksjoner er Fort Bliss minnefrimerker i 1948, utstedt til ære 100-årsjubileet for Fort Bliss i El Paso, Texas. Chickerings tegning var ment å skildre det gamle og det nye historiske aspektet av Fortets 100-årige historie, og det viste seg å være en vanskelig oppgave på så liten plass. C. A. Brooks graverte vignetten, og A. W. Christensen graverte rammen, bokstavene og tallene.
  • Landpost. I begynnelsen av 1957 var US Mail under betydelig politisk press for å markere årsdagen for Butterfield Overland Mail med et jubileumsmerke «til ære for hundreårsjubileet for landposten..» Chickering ble valgt til å tegne frimerket.
  • Credo-serien i 1960. Disse frimerkene har sitater fra forskjellige kjente amerikanere som Washington, Jefferson og Lincoln. De var etter utkast av Frank S. Conley og ble tegnet av Chickering.

Siste år[rediger | rediger kilde]

I sine senere år fikk Chickering hjerteproblemer som til slutt krevde hans liv. Han døde den 29. april 1970 mens han bodde i Island Heights, New Jersey. I månedene frem til sin død var Chickering fortsatt i arbeid med å tegne og produsere Førstedagskonvolutter. Noen av disse ble også utgitt etter hans død. Temaet for utformingen av hans siste konvolutt var South Carolina Settlement. Frimerket ble utstedt 12. september 1970.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, oppført som Charles Chickering, ISFDB forfatter-ID 155542, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]