Carolinahemlokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Carolinahemlokk
Tsuga caroliniana, tegning 1913
Tsuga caroliniana, tegning 1913
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tsuga caroliniana
Norsk(e) navn: Carolinahemlokk
Hører til: hemlokkslekten,
furufamilien,
furuplanter,
bartrær,
nakenfrøede planter

Carolinahemlokk (vitenskapelig navn Tsuga caroliniana) er en art av bartrær innenfor hemlokkslekten i furufamilien. Den er en av fire arter som vokser i Nord-Amerika. I USA kalles den Carolina Hemlock

Trærne er middelsstore, gjerne 20-30 meter høye, sjelden inntil 35 meter. Den har kompakt konisk eller pyramideformet trekrone, som er inntil 8 meter bred. barken er tjukk og rød-brun. Greinene er store, og enten horisontalt utstående eller svakt nedoverbøyde. Diameteren på stammen kan nå 1,15 meter.

Nålene er inntil 2 cm lange, og peker til alle kanter. De har avrundet spiss, og lukter mandarin om de knuses. De er mørkegrønne øverst og har to hvite bånd av spalteåpninger på undersiden. Konglene er grønne og 2-4 cm lange, de åpner seg i løpet av et halvår og blir da lyst brune.

Et insekt som kalles Hemlock woolly adelgid (Adelges tsugae) truer bestanden, som nå er avgrenset til Appalachene i sørvestre Virginia, Nord-Carolina og Sør-Carolina, østlige tennessee, og det nordøstligste Georgia. Den overlapper i sør med Canadaahemlokk (Tsuga canadensis) i fjellkjeden.

Commons Commons: Category:Tsuga caroliniana – bilder, video eller lyd