Canadas forsvar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Canadiske soldater i Afghanistan

Canadas forsvar består av et integrert militærvesen uten særegne forsvarsgrener. Det offisielle navnet på organisasjonen er Forces canadiennes (fransk) og Canadian Forces (engelsk).

Det canadiske forsvaret ble opprettet 1. februar 1968 da regjeringen besluttet å slå sammen de tre forsvarsgrenene (Canadian Army, Royal Canadian Navy og Royal Canadian Air Force) til én samlet organisasjon. Canada er et av svært få land som har organisert militærvesenet på denne måten.

Øverstkommanderende er Elisabeth II, men denne rollen utøves av generalguvernøren som monarkens representant. Forsvarsministeren har det politiske ansvaret.

Hovedelementene i forsvaret er tre overkommandoer kalt Maritime Command, Land Force Command og Air Command, som på mange måter tilsvarer henholdsvis marinen, hæren og flyvåpenet i andre militærvesen. Gjennom en omorganisering i 2006 ble i tillegg tre nye kommandoer opprettet: Canada Command, med ansvar for operasjoner på det canadiske territorium; Canadian Expeditionary Force Command, med ansvar for operasjoner i utlandet; og Canadian Special Operations Command, med ansvar for landets spesialstyrker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]