Briskeby (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°55′18,098″N 10°42′58,079″Ø

Briskeby
Briskebyveien Foto: Hans A. Rosbach
Briskebyveien
Basisdata
Navn Briskeby
([1][2])
Bydel Bydel Frogner
Kommune Oslo
Grenser til Uranienborg, Frogner, Hegdehaugen

Briskeby er et strøk beliggende både i administrative Bydel Frogner, og i det faktiske bydelsområdet Frogner i Oslo. Området er hovedsakelig et boligstrøk med noen av landets mest eksklusive adresser, men preges også av næringsvirksomhet, særlig i hovedgaten Skovveien, men også i Niels Juels gate og Briskebyveien. Strøket er svært attraktivt grunnet sin nærhet til sentrum, gode kollektivtilbud med både trikkelinje og inngang til Nationaltheatret jernbanestasjon, lave kriminalitetsstatestikker, anerkjente arkitektur og sofistikerte rykte. Strøket er tilholdssted for flere ambassader, statsmenisterboligen og nærmeste nabo til slottet. Et større antall norske kulturpersonligheter, politikere, it-mennesker og kjendiser holder også til i strøket, men på grunn av ekstremt høye boligpriser og få tilgjengelige objekter velger mange å bosette seg i mer etablerte deler av Frogner som Elisenberg, Skillebekk eller Gimle. Det finnes imidlertid en del utleideobjekter i strøket som for det meste bosettes av velstående unge/ studenter, pendlere og besøkende tilknyttet ambassadevirksomhet.

Område,avgrensning og gater[rediger | rediger kilde]

Kart over Briskeby, ca. 1900

Strøket omfattet opprinnelig bare arealene vest for Briskebyveien, men i nyere tid regnes ofte også arealene østenfor som deler av Briskeby, selv om disse historisk hørte til Holteløkken under Frogner hovedgård og løkken UranienborgBymarken. Mot nord, og vest grenser strøket til andre deler av Frogner, mot øst til Homannsbyen og Uranienborg, og i sør mot Slottsparken. Historisk var hele området del av Frogner hovedgård. Grensene er flytende, men mange regner i dag rektangelet mellom Uranienborgsveien, Professor Dahls gate, Frognerveien og Slottsparken som det virkelige Briskeby. Noen deler også mellom Frogner og Briskeby, og setter grense i vest ved President Harbitz' gate. Næringsmessig er hovedgaten Skovveien, som preges av eksklusive butikker og nisjevirksomhet, mens Oscars gate ofte blir sett på som den fremste boliggaten med noen av Skandinavias mest velholdte bygårder, større mengder verneverdig, klassisk arkitektur og luftige leiligheter. I gaten finnes også noen få, mindre townhouses på høyde med den Italienske ambassaden. Hele området tilhører Uranienborg skoles krets, men er også tilholdssted for den velansette franske skolen i Oslo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Briskebyv. 62, en rest av den gamle trehusbebyggelsen i Briskebyen.

Briskeby var egentlig to husmannsplasser under Frogner Hovedgård som fulgte med da eiendommen Lille Frogner ble utskilt fra hovedgården. Briskebyveien var gårdens grense mot Christianias bymark (fra Skovveien til Holtegata), og fra 1859 også mot selve byen. Trehusbebyggelsen som vokste frem her fra 1820-årene, ble en egen forstad til byen, og den beholdt sin egenart også etter at Frogner ble innlemmet i Kristiania by i 1878. Enkelte av de gamle trehusene fra denne tiden er bevart.

Briskeby brannstasjon (Industrigata 3) ble oppført i 1963 som vestkantens brannstasjon.

En av de første elektriske sporveislinjene fra Drammensveien til Majorstuen ble ført gjennom strøket i 1894. Linjen fulgte (og følger fremdeles) Briskebyveien og Holtegata, og den fikk passende nok navnet Briskebytrikken. I dag opererer den som linje 19.

Næringsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Briskeby preges i dag av flere fremtredende tilbydere av høykvalitets matvarer, interiørartikler og div. design med Flaneur Foods og Interiørgalleriet i Briskebyveien og Briskeby gods i Skovveien som eksempler. Sjokoladeriet Sebastien Bruno åpnet sitt første utsalg i Skovveien hvor de fortsatt holder til, og Åpent Bakeris historie begynte i Inkognito terrasse, der også de fortsatt holder hus. Briskeby har generelt sett vært tidlig ute med livsstilstrender, og grunnet mange borgere fra kontinentet samt velstående innbyggere er strøket i dag hjem for nabolagssteder som kaffebaren Mocca, flere ganger utpekt til en av verdens beste, interiøretningen Christian's med et tydelig kontinentalt, trendsettende og eksklusivt preg, og damekonfeksjobsbutikker som MA og MS. Icon som begge fører sært eksklusive varer ikke tilgjengelige i andre bydeler.

Briskeby har ikke mange kulturinstutisjoner, men Skovveien er tilholdssted for Galleri Briskeby, som fokuserer på moderne kunst og trykk, og Oscarsgate 54 viser separatutstillinger med norske og internasjonale kunstnere

Briskeby har i dag et hotell beliggende i Uranienborgsveien og et pensjonat i Eilert Sundts gate.

Kjente inbyggeree[rediger | rediger kilde]

Briskeby er tilholdssted for flere fremtredende mennesker i politiske kretser og kulturliv. Strøket er for øvrig nærmeste nabo med Det Kongelige Norske Slott og dermed HH.MM Kong Harald & Dronning Sonja.

 • Erna Solberg, Norges statsminister og Høyreleder. Riddervolds gate/ Inkognitogaten, for øvrig statsmenisterbilioligen og regjeringens represenrasjonslokaler
 • Jan Thomas Mørch Husby, hårstylist, programleder og forfatter. Tidligere modell og erotisk skuespiller
 • Helene Uri, forfatter og språkviter
 • Halvor Harsem, blogger
 • Betina Farinetti, blogger
 • Nina Skarra, klesdesigner
 • Ole Paus, artist, forfatter, skuespiller
 • Ole Robert Reitan, forretningsmann, leder av Rema 1000
 • Marianne Jemtegård, motepersonlighet, programleder, tidligere magasinredaktør
 • Vanessa Rudjord, magasinredaktør i Costume
 • Signy Fardal, magasinredaktør i Elle
 • Synnøve Skarbø, Programleder
 • Ronnie Ottem, it-gutt, festfikser, tidligere spaltist

Kilder[rediger | rediger kilde]