Bostrichus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bostrichus
Bostrichus capucinus
Nomenklatur
Bostrichus
Geoffroy, 1762
Populærnavn
hettebiller[1]
(bostrychider)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieBore- og hettebiller
FamilieHettebiller
Økologi
Antall arter: 1
Habitat: terrestrisk, borer i tre eller lagrede matvarer
Utbredelse: nær kosmopolittisk
Inndelt i

Bostrichus er en slekt av hettebiller som borer i ved eller tørre matvarer. Noen arter har blitt spredt over store deler av jorden med treverk, blant annet møbler. Slekten omfatter bare én art, som til gjengjeld er utbredt over det meste av Jorda.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (7,5-16 millimeter), avlang hettebille. Som vanlig for arter som utvikler seg i død ved varierer størrelsen mye. Hode, pronotum og bein er svarte, dekkvingene brunrøde. Det hvelvede, rundede pronotum dekker nesten hodet sett ovenfra. Antennene er nokså små og tynne, de tre ytterste leddene noe større. Pronotum er svært tett og kraftig punktert og matt, dekkvingene jevnbrede, tett og kraftig punkterte, ganske blanke. Larvene er C-formede, bleke, med en liten men hard hodekapsel.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i død ved, helst tømmer av eik og andre løvtrær, men de er også funnet i furu og bambus. De voksne er mest nattaktive men svermer enkelte ganger tallrikt i solskinn.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er hjemmehørende i den Gamle verden, men kan dykke opp nesten hvor som helst innført med trevirke. Det ser ikke ut til at den har klart å etablere seg i Amerika. I Norge er det bare noen spredte funn knyttet til innført tømmer.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 29. august 2020. Besøkt 29. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]