Badister bullatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Badister bullatus
Nomenklatur
Badister bullatus
(Schrank, 1798)
Synonymi
Badister ancora
Badister bipustulatus
Badister lunulatus
Badister microcephalus
Buprestis crucifer
Carabus striatoquatermaculatus
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieLøpebiller
SlektBadister
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Badister bullatus er en av billene i delgruppen (underfamilien) Licininae i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Badister bullatus finnes i hele Europa og er utbredt østover i Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Badister bullatus varierer mye i størrelsen, og er mellom 5-6,5 mm lang. Grunnfargen er mørk, men både brystskjoldet og dekkvingene er rødlig gul-brune store fargeflekker. Dekkvingene har hver en større mørk flekk ved midten og enda en mindre mørk flekk bakerst ved spissen. Det siste leddet på maxillar-palpen er normalt utviklet. Det andre antenneleddet er lite, antennens første ledd er over tre ganger så langt som det andre leddet. Antennens fjerde ledd med fine korte hår og en lang børste/børster i spissen. (Krever forstørrelse for å se). Dekkvingenes mellomrom mellom lengderiller uten noen kornig punktur. Brystskjoldet har avrundede bakhjørner. Venstre kjeve er avrundet i spissen og litt innoverbøyd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Badister bullatus er tilknyttet vann og vassdrag og lever under mose og vissent løv på lokaliteter med sparsom vegetasjon. Den er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]