Assia Djebar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Assia Djebar

Assia Djebar (Psevdonym for Fatima-Zohra Imalayen) (født 30. juni 1936 i Cherchell) er en algerisk forfatter, oversetter og filmskaper.

Hun har per 14. august 2008 gitt ut femten bøker.

De fleste av Djebars verk handler om de hindringer som kvinner møter, og hun er først og fremst kjent for sin feministiske stillingstagen.

Djebar blir betraktet som én av Nord-Afrikas mest kjente og innflytelsesrike forfattere. 16. juni 2005 ble hun ble valgt til Georges Vedels etterfølger på stol 5 i Det franske akademi og er den første forfatter fra Maghreb til å oppnå en slik erkjennelse.

Djebar ble i 1955 den første algeriske kvinne som ble utdannet ved École Normale Supérieure, som er et eliteuniversitet i Paris. I 1957 utgav hun sin første roman, La Soif. Hun antok psevdonymet Assia Djebar ettersom hun fryktet farens mishag. Året etter utkom romanen, Les Impatients.

Siden 1980 er hun gift med den algeriske poeten Malek Aloula.

I 1996 mottok Djebar Neustadtprisen for bidrag til verdenslitteraturen, og året etter fikk hun Yourcenarprisen.

Djebar er på nåværende tidspunkt professor i franskspråklig litteratur ved New York University. Hun har blitt nominert til nobelprisen i litteratur gjentatte ganger i løpet av de seneste årene.

Assia Djebar på norsk[rediger | rediger kilde]

  • Kjærlighet, fantasia, oversatt av Karin Holter (Emilia, 2003), senere utgaver utgitt som Kjærligheten, krigen: en mosaikk fra Algerie (Agora). Originaltittel: L'amour, la fantasia
  • Skyggesøster, oversatt fra fransk av Bente Christensen. (Gyldendal, 2007). Originaltittel: Ombre sultane
  • Stort er fengselet, oversatt av Kari og Kjell Risvik (Agora, 2010). Originaltittel: Vaste est la prison
  • Ingen steder i min fars hus, oversatt av Kari og Kjell Risvik (Agora: 2011). Originaltittel: Nulle part dans la maison de mon pére

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]