Apotekerveita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Apotekerveita
Apotekerveita nordover fra Dronningens gate i 2014.
Basisdata
Navn (116)
LandNorge
BydelMidtbyen
KommuneTrondheim
Kommunenr1601
Navngivning1681
NavnebakgrunnEtter Løveapoteket, etablert i 1661 som byens første apotek.
TilstøtendeKongens gate
Westermannsveita
Dronningens gate
Thomas Angells gate

Kart
Apotekerveita
63°25′53″N 10°23′58″Ø

Apotekerveita er en 240 meter lang veit i Trondheim som går fra Kongens gate og nordover til Thomas Angells gate. Bygårdene som siden ble matrikulert til Søndre gate fikk etterhvert en sekundær fasade mot Apotekerveita. Den eldre trehusbebyggelsen som eksisterte i veita ble med tiden erstattet av moderne forretningsgårder med adresse til henholdsvis Søndre gate, Kongens gate og Dronningens gate. Det ble også anlagt et underjordisk parkeringshus under Apotekerveita i tilknytning til den nyere utbyggingen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Apotekerveita er en rest av de eldste middelaldergatene i Trondheim. Gata var tidlig kjent som Langstrete og var ei av hovedgatene i retning nord-sør. Etter den gamle byloven skulle gatebredden være omkring syv meter. Etter bybrannen i 1598 ble gata etter kongens påbud utvidet til åtte favners bredde, 15 meter, og ble etter det kalt Bredegate. Gateløpet gikk fra domkirkeområdet i sør til fjorden i nord. Etter Johan Caspar de Cicignons regulering i 1681 ble nordre søndre del av gata gjenoppbygd, men ble fortsatt liggende som ei åpen ferdselsåre mellom Kongens gate og nåværende Thomas Angells gate, den gamle Casperveita, også kalt Skomakerveita.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Apotekerveita har sitt navn etter Løveapoteket, etablert i 1661 som byens første apotek. Apoteket ble grunnlagt av Cyriacus Cotte i Stormgården, en bygård som lå på østsida av veita fram til bybrannen i 1681. Det var ved brannen nettopp overtatt av Arnoldus von Western, som fortsatte driften i en gjenreist gård, da matrikulert som Søndre gate nr 6. I 1770 flyttet apoteker Otto Sommer sitt Løveapotek ut av veita og opp til en ny, en-etasjes gård i Kongens gate (Sommergården), men veita ble for alltid knyttet til dette gamle medisinutslaget, som var byens eneste fram til 1813. Navnet Apotekerveita/Apotekergaten er kjent fra kort tid etter 1681-brannen.

Bygninger og annet langs Apotekerveita[rediger | rediger kilde]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bratberg, Terje T. V. (2008). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 51. ISBN 978-82-573-1762-1. 
  • Christiansen, Per (2004). I Veita. Trondheim: Tapir Akademiske Forlag. s. 57. ISBN 82-519-1966-5. 
  • Paasche, Erling (1983). Historisk litteratur om Trondheim: Trondheim i 1000 år: Historisk Guide, Veitene - Middelalderens gatenett i Trondheim, Trondheim kommune.