Bredegate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bredegate
Det eldste kartet over Trondheim, tegnet av Olof Nauclér i 1658, hvor Bredegate (nr. 41) er inntegnet.
Basisdata
NavnBredegate
BydelMidtbyen
KommuneTrondheim
Kommunenr1601
Navngivning1599
NavnebakgrunnEtter gatens bredde

Bredegate er et tidligere gateløp i Midtbyen i Trondheim som stammer fra middelalderen og var byens eneste allmenning som gikk i retning nord-sør. Den startet fra den østlige delen av Domkirkegården og gikk nordover gjennom sentrale deler av byen før den endte opp ved sjøen og bryggene ved dagens Fjordgata.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bredegate hadde sitt utgangspunkt like øst for Domkirkegården, der hvor den nye bispeboligen i dag ligger ved Bispegata 1. Den gikk deretter i retning av nåværende plassering av Gerhard Schønings skole for så å fortsette mot nord i det nåværende gateløpet til Apotekerveita. Den krysset Casperveita og gikk deretter videre nordover vest for dagens Søndre gate og endte opp ved sjøen omtrent ved bryggene i Fjordgata.

Gateløpet var opprinnelig en lengre veit fra middelalderen som gikk under navnet Langstrete, men fikk navnet Bredegate etter bybrannen i 1598 da gateløpet ble utvidet fra rundt syv meter til rundt 15 meters bredde. Etter bybrannen i 1681 ble både den nordre og søndre delen av Bredegate benyttet som tomtegrunn. Den midtre og gjenværende delen av gateløpet er i dag bevart under navnet Apotekerveita. Navnet Bredegate ble brukt så sent som i 1760.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wilhelm K. Støren. Sted og navn i Trondheim. «Bredgate» s. 48

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bratberg, Terje T. V. (2008). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 95. ISBN 978-82-573-1762-1. 
  • Paasche, Erling (1983). Historisk litteratur om Trondheim: Trondheim i 1000 år: Historisk Guide, Veitene - Middelalderens gatenett i Trondheim, Trondheim kommune.
  • Støren, Wilhelm K. (1983). Sted og navn i Trondheim. Trondheim: Brun Bokhandels forlag. s. 48. ISBN 82-7028-471-8.