Antoine Galland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Antoine Galland

Antoine Galland (født 4. april 1646 i Rollot i Picardie, død 19. februar 1715 i Paris) var en fransk orientalist og numismatiker, og den første europeiske oversetter av den arabiske eventyrsamlingen Tusen og én natt. Samlingen utkom i tolv bind mellom 1704 og 1717, og fikk stor betydning i europeisk litteraturhistorie og for europeeres holdninger til den islamske verden.

Liv[rediger | rediger kilde]

Galland studerte ved Collège Royal og Sorbonne i Paris. Hans fremragende greskkunnskaper førte til at den daværende franske sendemannen, Marquis de Nointel, i 1670 overtalte ham til komme til Konstantinopel, hvor han ble i fem år. Der tilegnet han seg ytterligere språkkunnskaper, og la grunnlaget for sin betydelige myntsamling.

I 1676 reiste Galland til Jerusalem, for å undersøke, registrere og skissere gamle minnesmerker og innskrifter. I samme hensikt dro han i 1679 til Levanten på oppdrag fra Det franske Ostindiakompaniet.

Etter tilbakekomsten i 1701 ble han medlem av Académie des Inscriptions et Belles-Lettres og i 1709 professor i arabisk språk ved Collège de France. Han døde 19. februar 1715 i Paris.

I sin franske utgave av Tusen og én natt tok han med fjorten eventyr som ikke fantes i den arabiske originalen. I følge dagboken hans fikk han disse muntlig av den maronittiske lærde Youhenna («Hanna») Diab fra Aleppo i Syria. Blant disse er Aladdin og den magiske lampen og Ali Baba.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Antoine Galland – bilder, video eller lyd