Andrej Aleksandrovitsj Sukhovetskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andrej Aleksandrovitsj Sukhovetskij
FødtАндрей Александрович Суховецкий
25. juni 1974[1]Rediger på Wikidata
Sovjetunionen
Død2. mars 2022[2]Rediger på Wikidata (47 år)
Donetsk oblast[3]
BeskjeftigelseOffiser Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedDe luftbårne styrkers miltærakademi i Rjazan (–1995)[4][5]
M.V. Frunzes millitærakademi
Militærakademiet ved generalstaben for Russlands væpnede styrker
NasjonalitetSovjetunionen
Russland
Utmerkelser
9 oppføringer
Tapperhetsordenen
Ordenen for militære fortjenester
Medal "For Courage"
Medal for military valour
Medaljen «For styrkelse av våbenbrorskapet»
Medal for distinguished military service
Deltagermedalje i den militære operasjonen i Syria
Medaljen for «gjenvinning av Krim»
Absolventmerket

Andrej Aleksandrovitsj Sukhovetskij (russisk: Андрей Александрович Суховецкий) født 25. juni 1974 i Novosibirsk i RSFSR i Sovjetunionen, død 28. februar 2022 ved Mariupol i Donetsk oblast i Ukraina[6][7]) var en russisk generalmajor som falt under Russlands invasjon av Ukraina i 2022.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Suckovetskij avla eksamen ved «Rjazangardens høyere luftbårne kommandoskole» i 1995 og tjenestegjorde til å begynne med som troppebefal før han steg i gradene. The Independent beskrev ham som «respektert fallskjermjeger». Han tjenestegjorde i militære operasjoner Nord-Kaukasus og kjempet i Abkhasia under den russisk-georgiske krig i 2008. Sukhovetskij deltok deretter i den russiske militærintervensjonen i den syriske borgerkrig og mottok utmerkelser fra Den russiske føderasjon for sin rolle i annekteringen av Krim. Fra omkring 2018 til 2021 ledet Sukhovetskij «7. gardedivisjon fjell og luftangrepsdivisjon».

Sukhovetskij ble forfremmet til generalmajor og stedfortredende befalhaver for den 41. armé i oktober 2021. I denne rollen deltok han i Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Han ledet også Spetsnaz-styrker under invasjonen. Han døde i kamp i Ukraina den 28. februar. The Independent oppgav at Sukhovetskij var blitt skutt av en skarpskytter, ifølge «en militær kilde». Sukhovetskijs død ble bekreftet først på VKontakte av stedfortrederen for «Kampbroderskapet» (en russisk veterangruppe). Senere nevnte president Vladimir Putin også hans bortgang i en tale.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]