Anatomi (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anatomie
Generell informasjon
GenrePsykologisk thriller, skrekkfilm, Q3990887
Utgivelsesår2000
NasjonalitetTyskland
Lengde103 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiStefan Ruzowitzky[1][2] Rediger dette på Wikidata
ManusStefan Ruzowitzky Rediger dette på Wikidata
TemaMedisinsk etikk, sammensvergelse Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Jakob Claussen,[1] Andrea Willson,[1] Thomas Wöbke[1]
MusikkMarius Ruhland Rediger dette på Wikidata
FotoPeter von Haller[1] Rediger dette på Wikidata
KlippUeli Christen[1] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeFranka Potente,[1] Benno Fürmann,[1] Rüdiger Vogler, Anna Brüggemann, Anna Loos,[1] Simon Schwarz, Traugott Buhre, Sebastian Blomberg,[1] Gennadij Vengerov Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapDeutsche Columbia Pictures Filmproduktion,[3] Claussen & Wöbke Filmproduktion[3] Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Columbia Pictures
Premiere(r)3. februar 2000 (Tyskland)[4]
2000
OppfølgerAnatomie 2 Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Anatomi (tysk: 'Anatomie') er en tysk skrekkfilm fra 2000 skrevet og regissert av Stefan Ruzowitzky med Franka Potente i hovedrollen. Filmen ble den mest innbringende tyskspråklige filmen i 2000.[5] Columbia Pictures ga ut filmens engelsk- dubbede versjon i USA på kino.[6][7] Imidlertid underpresterte den dubbede versjonen på billettkontoret i USA.[8]

En oppfølger, Anatomi 2 (Anatomie 2) ble utgitt i 2003.

Handling[rediger | rediger kilde]

Medisinstudent Paula Henning vinner en plass på et sommerkurs ved Universitetet i Heidelberg, hvor bestefaren hennes hadde vært en anerkjent professor. Under en av klassene hennes om anatomi dukker liket av David, en ung mann som Paula møtte på toget hennes til Heidelberg, opp på disseksjonsbordet hennes. Paulas instruktør, professor Grombek, ydmyker henne ved å våge henne til å dissekere hjertet. Paula finner ut at Davids kropp har merkelige snitt, og bestemmer seg for å undersøke de mystiske omstendighetene rundt hans død. Mens hun fortsetter å kutte en prøve for en uavhengig test, er hun fascinert av å finne et trippelt "A"-merke nær Davids ankel. Hun blir deretter skremt av skolens likhusbetjent, som vil vite om professor Grombek er klar over handlingene hennes.

Paula finner ledetråder som peker mot et gammelt hemmelig samfunn, Antihippokratene, som utfører grufulle eksperimenter på levende mennesker som de anser som uønskede. Paula finner også forskning om ritualene de utfører på overtredere av reglene deres, eller de som spør for mye. En natt sitter Paula på sengen sin og innser at den har vært gjennomvåt av blod, med lys tent under, som et tegn på advarsel fra Antihippokratene. Hun angriper deretter en skikkelse som kommer inn på rommet hennes, men det viser seg å være vennen Hein, som søker trøst over det nylige bruddet fra kjæresten Gretchen, som siden har begynt å treffe Phil, en annen student. Mens de snakker, kommer Casper, Paulas romantiske interesse, innom og blir opprørt over at hun ikke er alene og stormer av gårde. Hein drar, tilsynelatende mer i ro.

Mens Gretchen og Phil forbereder seg på å ha sex i et av likhusene, myrder Hein Phil i et raseri av sjalusi. Deretter injiserer han Gretchen med gift, og forteller henne at han vil bevare kroppen hennes. Han er så oppslukt av arbeidet at han sovner uten å ha fjernet Phils kropp. Hein gjemmer det i likhuset og fjerner hodet for å forhindre identifikasjon. Når Paula prøver å dele funnene sine om Society med Hein dagen etter, forteller han henne at det er farlig å vite for mye. Grombek avslører at bestefaren hennes var medlem, og at stoffet han ble kjent for å ha utviklet var et resultat av eksperimentene hans i nazistiske konsentrasjonsleirer. Hun flykter til sykehuset for å konfrontere bestefaren, men får beskjed om at han er død.

På foreningens forsamling uttrykker Hein ingen anger for drapene og aksepterer trassig straffen deres, og skjærer seg selv tre ganger i ansiktet. Grombek tar ansvar for drapene og drar for å ringe myndighetene for å arrestere Hein. Senere, mens Paula ødelegger vitnemålene som ble gitt til bestefaren hennes, blir Grombek drept av Hein i huset hans. Paula kommer tilbake til skolen, men blir fanget av Hein og Ludwig, hans medskyldige. Mens de forbereder henne for konservering, er bindingene hennes delvis kuttet av Casper. Paula kommer seg løs, forgifter Ludwig og løper vekk helt til Hein treffer en høyspentkabel og dør. Casper og Paula rømmer deretter sammen.

Halvveis gjennom rulleteksten viser en sekvens to av Paulas klassekamerater som roser Heins evner innen disseksjon og bevaring, diskuterer Grombeks erstatning, og hvordan de i sine respektive praksiser vil holde en lav profil mens de eksperimenterer for Antihippokratene.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Franka Potente som Paula Henning
  • Benno Fürmann som Hein
  • Rüdiger Vogler som Dr. Henning
  • Anna Loos som Gretchen
  • Oliver Wnuk som Ludwig
  • Arndt Schwering-Sohnrey som David
  • Sebastian Blomberg som Caspar
  • Holger Speckhahn som Phil
  • Traugott Buhre som prof. Grombek
  • Gennadi Vengerov som forberederen

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Rotten Tomatoes har filmen en vurdering på 62% basert på 12 reviews, med en vektet gjennomsnittlig vurdering på 5,3/10.[9]Metacritic har filmen en vektet gjennomsnittlig poengsum på 33 av 100, basert på 4 kritikere, noe som indikerer "Generelt ugunstige anmeldelser".[10]IMDB har filmen en 6.0/10 stjerner basert på 14 tusen anmeldelser.[11]

Dennis Schwartz fra Ozus 'World Movie Reviews ga filmen karakteren B, og kalte den "både uhyggelig skrevet og regissert".[12] Stephen Holden fra The New York Times ga filmen en negativ anmeldelse, og uttalte at filmen "mangler den røffe, alt-for-en-sjokk-karnevalshumoren til sine amerikanske prototyper". [13]

Filmen åpnet på 386 skjermer og samlet inn 3,9 millioner tyske mark i løpet av den fire dager lange helgen fra 320 000 opptak, og ble nummer fire på det tyske billettkontoret. [14] [15]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j https://www.europeanfilmawards.eu/en_EN/film/anatomy.5560; arkiv-URL: https://web.archive.org/web/20200810142650/https://www.europeanfilmawards.eu/en_EN/film/anatomy.5560; besøksdato: 10. august 2020.
  2. ^ filmportal.de, Wikidata Q15706812, https://www.filmportal.de/ 
  3. ^ a b https://www.europeanfilmacademy.org/2000.116.0.html; arkiv-URL: https://web.archive.org/web/20180228161540/https://www.europeanfilmacademy.org/2000.116.0.html; besøksdato: 22. mars 2020.
  4. ^ www.kinokalender.com, besøkt 7. desember 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Foroohar, Rana; Seno, Alexandra; Theil, Stefan.
  6. ^ Lucasfilm uses some Force with the script, USA Today, 8 September 2000
  7. ^ Holden, Stephen (9. september 2000). «FILM REVIEW - Dwindling Student Body, in More Ways Than One - NYTimes.com». The New York Times. Besøkt 27. mai 2015. 
  8. ^ «'Watcher' tops weak B.O. | Variety». Arkivert fra originalen 22. september 2017. Besøkt 22. september 2017. 
  9. ^ «Anatomie (2000) - Rotten Tomatoes». Flixer. Besøkt 4. juni 2018. 
  10. ^ «Critics Reviews of Anatomy - Metacritic». CBS Interactive. Besøkt 11. februar 2019. 
  11. ^ «Anatomy (2000)». IMBD. Besøkt 14. april 2024. 
  12. ^ Schwartz, Dennis. «anatomy». Dennis Schwartz. Besøkt 10. august 2018. 
  13. ^ Holden, Stephen. «FILM REVIEW - Dwindling Student Body, In More Ways Than One - NYTimes.com». Stephen Holden. Arkivert fra originalen 27. mai 2015. Besøkt 10. august 2018. 
  14. ^ International box office: Germany. Screen International. 11 February 2000. s. 35.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)
  15. ^ German Horror Success. Screen International. 11 February 2000. s. 35.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]