Altruisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Altruisme er en etisk doktrine og filosofi som hevder at det er riktig å handle på en slik måte at det tjener en annen eller samfunnet som helhet. Altruismens motpol er egoisme, som hevder at det er riktig å handle på en slik måte at det tjener den som handler.

De fleste av verdens religioner har et altruistisk synspunkt som moralsk verdi.

Altruisme går ut på at man skal tjene andre til fortrengsel for seg selv. Dette er det etiske syn som er mest utbredt, praktisk talt alle tenkere etter filosofiens glansperiode i antikkens Hellas har forsvart holdninger som i større eller mindre grad kan sies å være altruistiske; det er kun noen få som har erklært at de ikke er altruister.[1] Mange filosofer hevder at fullstendig altruisme ikke forekommer. Innen biologien finnes dyr som har altruistisk atferd, men vanligvis vises dette kun overfor egne barn eller nære slektninger. For eksempel er utviser bier altruistisk oppførsel når de stikker for å beskytte bikuben.

Ordet altruisme ble først brukt av den franske filosofen Auguste Comte, men den grunnleggende idéen i altruismen er meget gammel.

Definisjonen til SNL: «Moralsk innstilling som setter hensynet til andres vel foran den handlendes egennytte».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Altruisme i Filosofi: en innføring (nettsted) av Vegard Martinsen