Akvariet i Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°23′58,780″N 5°18′13,777″Ø

Akvariet i Bergen
Akvariet i Bergen
Bøylepingvin, Akvariet i Bergen
Steinbit, Akvariet i Bergen

Akvariet i Bergen er et akvariumanlegg som viser fisk, vannlevende dyr og annet som folkeforlystelse på Nordnes i Bergen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Akvariet ble planlagt i 1950, men arbeidet ble først påbegynt i 1957. Da akvariet åpnet 27. august 1960 var det Nord-Europas største og mest moderne akvarium. Arkitekter var Hans Chr. Gaserud og Helge Simers. Det ble finansiert ved en innsamlingsaksjon i Bergen, og formålet var å vise de besøkende et representativt utvalg av norsk marin fauna. Akvariet ble bygget sammen med Havforskningsinstituttet. Institusjonen har også en del undervisning og forskning.

Om akvariet[rediger | rediger kilde]

Akvariet i Bergen har en stor ferskvannsavdeling i tillegg til saltvannsakvarium, tropisk ferskvann og tropisk saltvann. Anlegget har mer enn 300 arter, og en forsøker å gi dyr og fisk så naturlige levevilkår som mulig.

Her finnes mer enn 60 akvariekummer og tre utendørsdammer med seler, pingviner og sjøløver. I de senere år er det blitt utbygget med en tropisk avdeling med terrarier hvor en finner kubanske krokodiller, slanger, skilpadder og andre eksotiske dyr.

Den såkalte dodraugen som ble funnet i et toalett i Bergen i 2006 er også blant innbyggerne.

Til saltvannskummene brukes mer enn tre millioner liter vann per døgn som pumpes opp fra 130 meters dyp i Byfjorden. Temperaturen er 6-7 grader C.

Akvariet har en kinosal der det vises 3D-film. Det finnes også en supervideograf i det samme rommet. Filmen "Akvariet, Bergen og kysten utenfor" vises på fem lerreter. Ivo Caprino fant opp et kamerasystem som gjør det mulig å lage filmer i ekstremt bredt format. Kinosalen på Akvariet er bygget etter denne standarden og har derfor en av verdens få supervideografer. Hele fem projektorer og fem lerreter må til for å kunne vise disse filmene.

I filmen får du blant annet være med på en helikoptertur fra Ulriken, Fløyen, over Bergen og ned mot Bryggen. Filmens brede format gir en god følelse av å sitte i et fly, og fly ned fjellsiden mot Bergen.

Kees Ekeli har vært direktør ved akvariet siden 2002. 1.april 2015 tar Geir Olav Melingen over som direktør. Han kommer fra stillingen som daglig leder i Fishguard.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Bergen Aquarium – bilder, video eller lyd