Ægidius Elling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ægidius Elling

Jens William Ægidius Elling (også Aegidus eller Aegidius) (født 26. juli 1861 i Oslo – død 1949) var en norsk oppfinner som er regnet som oppfinneren av den moderne gassturbin. Han fikk innvilget sitt første gassturbinpatent i 1884. I 1903 hadde han ferdig den første turbin som leverte mer kraft enn den forbrukte. Denne turbinen leverte et kraftoverskudd på 11 hestekrefter. Han utviklet konseptet videre, og hadde en forbedret prototype klar i 1912 som hadde turbinen og kompressoren i serie, slik som det nå er vanlig.

Den største utfordringen var nok materialene — på den tiden fantes det få materialer som kunne tåle de høye temperaturene som var nødvendige for å oppnå stor virkningsgrad. Hans turbin fra 1903 tålte temperaturer opp til 400° Celsius. Elling forstod at med bedre materialer ville man kunne bygge gassturbiner som var egnet for fly. Det var Sir Frank Whittle som mange år senere, inspirert av Ellings arbeider, klarte å bygge den første praktiske flymotor basert på gassturbinen, jetmotoren.

Ellings gassturbinprototyper fra 1903 og 1912 er utstilt på Norsk Teknisk Museum i Oslo.

Elling utga på Aschehoug forlag i 1914 boken Billig opvarmning: veiledning i at behandle magasinovner økonomisk og letvint.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Ægidius Elling – bilder, video eller lyd