«Blodbadsplansjen»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Del av «Blodbadsplansjen». Blant de fremhevede landemerkene i bildet ses Maria Magdalena kapell, Riddarholmen, Storkyrkan, slottet Tre Kronor, Gråbrödraklostret, Helgeandsholmen og Sankta Klara kloster.

«Blodbadsplansjen» eller «Blodbadstavlen» var et tresnitt over Stockholm laget av Kort Steinkamp og Hans Kruse i Antwerpen. Det ble bestilt av Gustav Vasa i 1524 og er en av de eldste kjente billedlige skildringene av Stockholm.

Bildet ble utført i propagandaøyemed og skildrer kritisk Christian IIs aktiviteter i hovedstaden i forbindelse med Stockholms blodbad i november 1520.

Originalen gikk tapt i Cruuska palasset i forbindelse med Riddarholmsbrannen i 1802[1], men en kopi i form av et håndkolorert kobberstikk finnes bevart. Det ble utført av Dionysius Padt-Brugge for Magnus Gabriel De la Gardie i 1676.[2]

Avvik[rediger | rediger kilde]

Gråbrödraklostret ligger feilaktig avbildet omtrent nord/syd, skal være øst/vest, kirken mangler det langstrakte høykoret og tårnet har spir, noe det ikke fikk før på slutten av 1500-tallet. Befestningene kom til noe senere og var ikke så omfattende som på bildet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om Riddarholmsbranden och Blodbadstavlan på MAGASIN 1». Arkivert fra originalen 13. februar 2008. Besøkt 26. august 2010. 
  2. ^ Nordiska museet Arkivert 23. mars 2005 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]