Zwin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Zwin var en sjøarm i regionen Vest-Flandern, opprinnelig ved navn Sincfala. Den strakte seg fra Nordsjøen gjennom Nederland og Belgia til Brugge. Vannet ble til da en springflo satte en del av den flamske kysten under vann tidlig i det 12. århundre. Da vannet trakk seg tilbake hadde fjorden blitt til, med en munning på mer enn 6 km bredde. Frem til omtrent 1550 var den viktig for skipsfarten til og fra Brugge. To sjøslag har funnet sted her mellom franske og engelske tropper, et i 1213 og et under hundreårskrigen24. juni 1340. Engelskmennene vant begge slagene.

Mens den var åpen for ferdsel fungerte kirketårnene i Westkapelle og Knokke som fyrlykter for skip underveis til Damme. Etter 1550 hadde Zwin slibbet igjen og blitt så grunn at den ikke lengre var farbar. Dette førte til at uthavner ble anlagt, fra Nordsjøen av Sluis, Mude (nå Sint Anna ter Muiden), Hoeke og Damme. I dag forbinder en kanal kalt Groot Zwin (no.: Store Zwin) Brugge med Oostende.

Av vannstanden var det da ikke mye igjen, kun en tidevannspøl på stranden. Den ligger på grensen mellom Nederland (Cadzand) og Belgia.

Naturreservatet Het Zwin[rediger | rediger kilde]

Het Zwin er et naturreservat på 1,75 km², hvorav 1,5km² i ved Knokke-Heist i Belgia og resten i den nederlandske kommunen Sluis. Det ble i 1952 av grev Léon Lippens utnevnt til naturreservat, det første i Belgia. Det har et rikt fugleliv (fortrinnsvis sjø- og vadefugler), med en liten fuglepark og en klekkestasjon for stork (lat. Ciconia ciconia). Takket være dette er Het Zwin et populært mål for fugle-elskere. Videre er reservatet kjent for en flora rik på planter som tåler salt, som for eksempel marrisp (lat.: Limonium vulgare).

Frem til Vlaamse Gemeenschap, ansvarlig for styret av den flamske delen av Belgia, tok over ansvaret for Het Zwin i 2005 var Compagnie het Zoute ansvarlig for området. Vlaamse Gemeenschap satte seg som mål å gjøre reservatet større og å bremse gjenslibbingen. Fugleparken ble overtatt av den belgiske provinsen Vest-Flandern.

I dette området, og strendene rundt har man funnet 40 millioner år gamle haitenner (fossil).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]