Zoledronsyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zoledronsyre
{{{navn}}}
Zoledronic-acid-from-xtal-2003-3D-balls.png
Systematisk (IUPAC) navn
[1-hydroxy-2-(1H-imidazol-1-yl)ethane-1,1-diyl]bis(phosphonic acid)
Identifikatorer
CAS-nummer118072-93-8
ATC-nummerM05BA08
PubChem68740
DrugBank00399
ChemSpider61986
Kjemiske data
FormelC₅H₁₀N₂O₇P₂
Molmasse271,996±0 g/mol
SMILESC1=CN(C=N1)CC(O)(P(=O)(O)O)P(=O)(O)O
Farmakokinetiske data
Proteinbinding22%
MetabolismeNil
Halveringstid146 hours
UtskillingRenal (partial)
LisensEU EMEA:lenkeUS FDA:lenke
Lovlig status℞-only (U.S.)

Zoledronsyre er et legemiddel som blant annet brukes til forebygging av skjelettkomplikasjoner og benbrudd hos pasienter med kreftsykdom som har spredd seg til skjelettet (skjelettmetastaser). Zoledronsyre markedsføres i dag av legemiddelkonsernet Novartis under varemerket Zometa.

Zoledronsyre er et bisfosfonat, altså har det som oppgave å hemme en unormal nedbrytning av ben. Dette gjøres ved at bisfosfonater angriper den økte aktiviteten av osteoklaster, det vil si celler som normalt bryter ned benet før det bygges opp igjen av osteoblaster. Zoledronsyre brukes i dag for behandling av skjelettmetastaser, for å forhindre eller utsette skjelettkomplikasjoner og benbrudd.

Zoledronsyre er det eneste bisfosfonatet som har et så stort bruksområde (indikasjon) og kan benyttes for skjelettmetastaser ved flere ulike svulsttyper, blant annet brystkreft, lungekreft og prostatakreft.[1] Legemiddelet er også godkjent for behandling av tumorindusert hyperkalsemi, det vil si at man har et unormalt høyt nivå av kalsium i blodet på grunn av kreftsykdom, patologiske frakturer og ryggmargskompresjon.

Zometa[rediger | rediger kilde]

Zometa (Zoledronssyre) er godkjent i Norge for å forebygge skjelettrelaterte hendelser som patologiske frakturer, ryggradskompresjon, bestråling av eller kirurgisk inngrep i benvev eller tumorindusert hyperkalsemi, hos pasienter med skjelettmetastaser.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Saad F et al.: Long-term efficacy of Zoledronic Acid for the prevention of skeletal complications in patients with metastatic hormone-refractory prostate cancer. JNCI 2004 Jun 2;96(11):879-882.
  2. ^ www.felleskatalogen.no