Zoledronsyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zoledronsyre
Systematisk (IUPAC)-navn
[1-hydroxy-2-(1H-imidazol-1-yl)ethane-1,1-diyl]bis(phosphonic acid)
Identifikatorer
CAS-nummer118072-93-8
ATC-nummerM05M05BA08
PubChem68740
DrugBank00399
ChemSpider61986
Kjemiske data
FormelC₅H₁₀N₂O₇P₂
Molmasse271,996±0 g/mol
SMILESC1=CN(C=N1)CC(O)(P(=O)(O)O)P(=O)(O)O
Farmakokinetiske data
Proteinbinding22%
MetabolismeNil
Halveringstid146 hours
UtskillingRenal (partial)
LisensEU EMEA:lenkeUS FDA:lenke
Lovlig status℞-only (U.S.)

Zoledronsyre er et legemiddel som i Norge er godkjent til bruk ved ulike skjelettlidelser hvor benmasse er redusert (osteoporose), og ved ulike krefttilstander som påvirker ben[1][2]. Zoledronsyre markedsføres i Norge som Aclasta og Zometa.

Zoledronsyre er et bisfosfonat som forhindrer nedbrytning av benmasse. Det angriper den økte aktiviteten av celler som normalt bryter ned benet (osteoklaster), før det bygges opp igjen av osteoblaster. Legemidlene er reseptbelagt (C-preparat), og gis av helsepersonell som en langsom infusjon i en vene. Den svært lange virketiden gjør at legemiddelet kun skal gis én gang i året mot osteoporose, og hver 3.-4. uke ved forebygging av kreft som omfatter skjelettet.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Aclasta er godkjent til behandling av[1]

  • Osteoporose hos kvinner etter overgangsalder og voksne menn med økt risiko for frakturer, inkludert de som nylig har hatt hoftebrudd uten stor skade/fall.
  • Osteoporose relatert til langtids systemisk glukokortikoidbehandling hos kvinner etter overgangsalder og voksne menn med økt risiko for frakturer.
  • Pagets bensykdom hos voksne.

Zometa er godkjent til[2]

  • Forebygging av skjelettrelaterte hendelser (patologiske frakturer, ryggmargskompresjon, bestråling, eller kirurgisk behandling av skjelettmetastaser) hos voksne med utbredt kreftsykdom som involverer skjelettet.
  • Behandling av voksne med tumorindusert hyperkalsemi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Aclasta «Novartis» - Felleskatalogen». www.felleskatalogen.no. Arkivert fra originalen 26. januar 2022. Besøkt 26. januar 2022. 
  2. ^ a b «Zometa «Phoenix Labs» - Felleskatalogen». www.felleskatalogen.no. Besøkt 26. januar 2022.