Zhu Da

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Zhu Da (kinesisk: 朱耷; pinyin: Zhū Dā, Wade-Giles: Chu Ta; født i 1626 i Nanchang i provinsen Jiangxi i Kina, død i 1705) var en kinesisk kunstner av shuimohua og en kalligraf. Han var av edel slekt, med prinsen Zhu Quan av Ming-dynastiet som forfader. I Kina er Zhu Da mer kjent som Bada Shanren (八大山人, Bādà Shānrén), et religiøst navn han tok sent i livet.

Som et ungt talent begynte han å male og skrive poesi i tidlig alder. I 1644, etter at Mingkeiseren begikk selvmord og en opprørshær angrep Beijing, søkte han tryggheten i et buddhisttempel og ble munk. Som en lojal tjenere av Ming var han dypt sorgfull og nektet å samtale med noen. Han bare lo eller gråt (som inskripsjoner i hans malerier viste). Han var en ledende maler under Qing-dynastiet.

Hans malerier har karakteristisk skarpe penseldrag som anses bero på måten han holdt penselen sidelengs.

1930-tallet produserte den kinesiske kunstneren Zhang Daqi flere forfalskninger av Zhu Das kunstverk. Men disse kan enkelt avsløres av et trenet øye ettersom kopienes penseldrag var mykere og rundere.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • James Cahill: Die Chinesische Malerei. Genève 1960, ASIN B0000BL9NB.
  • Anna Glaze: Landscapes, Tradition, and the Seventeenth-Century Art Market: A Different Side of Bada Shanren. Master's Thesis, University of California, Davis., June, 2008.
  • Maria Schoiswohl: Bada-Shanren - Zur politischen Symbolik in den Gedichten eines Ming-Loyalisten. Dissertation. Wien 1986