Zell (Mosel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zell

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatRheinland-Pfalz’ flagg Rheinland-Pfalz
StatusBy (Stadt)
Postnummer56856
Retningsnummer06542
Areal44,95 km²[1]
Befolkning4 107[2] (2022)
Bef.tetthet91,37 innb./km²
Høyde o.h.100 meter
Nettsidewww.zell-mosel.com
Kart
Zell
50°01′35″N 7°11′01″Ø

Zell er en by som ligger ved elven Mosel, i Moseldalen i Tyskland. Den er en del av Cochem-Zell i delstaten Rheinland-Pfalz.

På torget i Zell har der i uminnelige tider stått en statue av en svart katt. "Swartze Katz" varemerket er registrert og beskyttet og er nøye avgrenset geografisk for hvilke vinmarker som kan benytte det. Distriktet lever for en stor del av vinproduksjon, og da i størst grad med druetypen Riesling. Men etterhvert blir det også benyttet Sylvaner, Muller Thürgau, Späth Burgunder og inntil 7 % røde vintyper som Dornfelder, Regent m.m. Langt de fleste benytter varemerket Zeller Swartzer Katz, med undertittel på druetype eller vinmark. Forøvrig lever Zell og området stort av turisme. Kommunen/byen Zell består av fem bydeler, hvorav fire tidligere var egne kommuner.

Historien om opphavet til navnet Sw. Ktz skal forlyderlig ha vært som følger: Før i tiden – nesten fram til 1920 ble vinen omsatt i store og små fat, og ikke i flaske som i dag. tidlig på 1800 tallet var der en oppkjøper som kom ned elven Mosel for å gjøre sine innkjøp. Og turen stoppet bl.a. i Zell. Her hos en "Winser" – vinbonde var de nede i kjelleren for å smake seg fram til vinen han ville kjøpe. Etter å ha vært i gang en stund kom de til et fat der gårdens svarte katt satt oppå. Og ved alle forsøk til å nærme seg fatet, resulterte i at katten freste og skjøt rygg. Slik at det var ikke mulig å få prøve denne vin. Denne var tydeligvis i kattens eie. Oppkjøperen mente så at hvis katten gjorde så mye vesen av å beskytt måtte dette være en god vin. Og ba om å få kjøpe et annet fat av tilsvarende vin. Og så ble gjort. Vinen må ha smakt oppkjøperen veldig godt. For neste år kom han tilbake og spurte vinbonden om hvilken fat den i år beskyttet. Og bestilte sporenstreks nye fat av denne års utgave. Dette syntes vinbonden var et godt salgsargument og begynte å "markedsføre" Den sorte katts utvalgte vin. Og med stort hell. Etter hvert fikk denne bonden registrert dette som sitt varemerke. Men etter at arvingene hans har fått konkurrenter som prøvde å benytte varemerket. Gikk byen Zell til delstatsmyndighetene og fikk sterkere beskyttelse på navnet, men da med rett for hele kommunen til å benytte det. Etter hvert ha EU ratifisert varemerket på linje med Cognac i Frankrike.

Skal du reise med tog til Zell, må du løse billett til nabo byen Bullay, og ta buss videre. Dette da den gamle "Moselbahn" ble nedlagt og det ble bygget en expresslinje gjennom dalen til Luxemburg og Strasbourg.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]