Yuan Shu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yuan Shu
Født155Rediger på Wikidata
Shangshui
Dødjuli 199Rediger på Wikidata
Anhui
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Keiser av Kina Rediger på Wikidata
FarYuan Feng[1]
SøskenYuan Shao
Yuan Ji
BarnYuan Yao
Yuan
NasjonalitetØstre Han-dynasti

Yuan Shu (tradisjonell kinesisk: 袁術, forenklet kinesisk: 袁术, pinyin: Yuán Shù, født 155 i Shangshui i dagens Henan i Kina, død 199), også kalt Gonlu (公路) var en av de viktigste krigsherrene i senere del av det østlige Handynasti.[trenger referanse] Han kom til prominens etter keiserhoffets sammenbrudd i 189. Han var en yngre halvbror av Yuan Shao.

Etter He Jins død slo han ihjel evnukkene som var flyktet fra hovedstaden – han var keiserlig korpskommandant for den keiserlige tigergarde. Senere var han med i koalisjonen mot Dong Zhuo, som ble anført av Shao. Etter koalisjonens oppløsning kom det til konflikt mellom ham og Yuan Shao.[trenger referanse]

Yuan Shu flyktet etter gjentatte nederlag mot Cao Cao og Yuan Shao til Shouchun. Han erklærte seg i 195 til keiser av det kortlivede Cheng-dynastiet, i kraft av det keiserlige jadeseglet som han hadde mottatt fra Sun Ce. Denne erklæringen gjorde ham forhatt blant de øvrige krigsherrene.[trenger referanse] Hans ekstravagante levemåte og hyans hovmod førte til at mange av hans offiserer deserterte, også Sun Ce.[trenger referanse] Etter et knusende nederlag mot Cao Caos, Liu Beis og Lu Bus armeer forsøkte Yuan Shu å flykte nordover til Yuan Shao, men han ble syk og søde før han kunne nå frem til halvbroren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]