Yonten Gyatso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yonten Gyatso
Født1589[1][2][3]Rediger på Wikidata
Mongolia
Død1616[1][2][3]Rediger på Wikidata
Tibet
BeskjeftigelsePolitiker, skribent Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetDet keiserlige Kina

Den fjerde Dalai Lama

Yonten Gyatso (født 1589 dagens i Høyre Tumed-banner i Baotou i Indre Mongolia[4], død 1616 i Drepungklosteret i Lhasa) var den fjerde inkarnasjonen av Dalai Lama i Gelug-skolen i den tibetanske buddhisme. Yonten Gyatso var mongol, og med mulig unntak av den sjette Dalai Lama, som tilhørte det med tibetanerne nært beslektede folkeslaget monpa, er han den eneste Dalai Lama som ikke var av tibetansk byrd.

Da den tredje Dalai Lama døde forutså statsorakelet at den neste inkarnasjonen av Dalai Lama skulle fødes i Mongolia, og derfor ble en grupper munker og embetsmenn sendt dit for å identifisere den nye Dalai Lama. De fant der en gutt som var sønnesønn fra den mongolske Chokur-stammen som var barnebarn av Altan Khan og dennes annen hustru PhaKhen Nula. Gutten forlot Mongolia i 1599, da han var ti år gammel, og kom til Tibet i 1603 for å bli kronet til Dalai Lama.

Mellom Yonten Gyatsho og Penchen Lama Lobsang Chökyi Gyeltshen i Trashilhünpo begynte transisjonen med deres gjensidige religiøse undervisning. Det regjerende religiøse overhode for Gelugpa, Ganden Thripa, foreslo for Yonten Gyatsho at han skulle begi seg til Trashilhünpo og la seg undervise der av ham som den gang ble ansett for Tibets fremste lærde. Det var til slutt Penchen Lobsang Chökyi Gyeltshen som mottok hans munkeløfter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Faceted Application of Subject Terminology, oppført som Dalai Lama IV Yon-tan-rgya-mtsho, FAST-ID 112255, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b BDRC Resource ID P177[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «过往千年事 包头觅遗踪» (kinesisk). 北京九三学社. 22. desember 2010. Arkivert fra originalen 7. februar 2016. Besøkt 14. desember 2014.  Arkivert 23. september 2015 hos Wayback Machine. «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 23. september 2015. Besøkt 6. februar 2016.