Yngvar Lundh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yngvar Lundh
Yngvar Lundh.jpg
Foto: Gisle Hannemyr
Født19. mars 1932Rediger på Wikidata (88 år)
Beskjeftigelse InformatikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Rosing Hederspris (2010)Rediger på Wikidata

Yngvar Lundh (født 19. mars 1932) er en norsk sivilingeniør og forsker, kjent for å ha brakt Internett til landet, og for å ha utviklet noen av landets første datamaskiner. Han er oppvokst ved Tønsberg (1932–38), Son (1938–49) og Råde hvor han var odelsgutt til en slektsgård. Eksamen i svakstrømsteknikk NTH (1956), arbeidet som forsker ved FFI (1957–84), gjesteforsker ved Massachusetts Institute of Technology (1958) og Bell Labs (1970). Sjefingeniør i Televerket/Telenor 1985-96, deretter eget konsulentselskap Vista Telematikk. Professor II i informatikk ved UiO fra 1980, og startet der undervisning i mikroelektronikk og i datanett.

Lundh samlet en gruppe på 8-10 nyutdannede forskere, kalt siffergruppen, ved FFI. Den gjennomførte flere nyskapende prosjekter med anvendelse av sifferteknikk (eng. digital techniques). Spesielt gjaldt det bruk av transistorer og trykte kretser i datamaskiner, og flere datamaskiner for simulering (SAM), signalbehandling (Lydia og Martinus) automatisk kontroll og telekom (Rasmus). Videre utviklet Lundh en ny form for distribuerte, digitale telefonsentraler, kalt knutepunktsteknikk. Den ble grunnlaget for produkter markedsført som Digimat og Tadkom. Flere av gruppens medlemmer var senere sentrale ved firmaer eller produkter som utgjorde en ny industrigren basert på datateknikk. (Norsk Data, AS Informasjonskontroll, Kongsberg Våpenfabrikks datadivisjon, Alcatel).

Lundh samarbeidet med ARPA om utvikling av teknikken for Internett i perioden 1972-81. Han samlet etter hvert en gruppe på fem forskere på FFI for dette. Utviklingen benyttet et eksperimentelt nett – Arpanet – som laboratorium. En av forskerne, Pål Spilling, var senere aktivt til hjelp for universiteter og høyskoler med å koble seg til Internett. Interessen for Internett begynte å vokse, langsomt i begynnelsen, fra sist i 1980-årene. For å utnytte de nye muligheter tilbød Lundh i 1985 for Televerket å utvikle elektronisk post til en offentlig tjeneste. Det resulterte i firmaet Telepost, som vokste raskt, inntil midt i 1990-årene da interessen for Internett innhentet de tradisjonelle tekniske standardene.

Lundh er medlem av Norges Tekniske Vitenskapsakademi. I 2008 var han første prisvinner av Norges tekniske vitenskapsakademis ærespris.

Kilder[rediger | rediger kilde]