Hopp til innhold

Yecla (DO)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Yecla denominación de origen (DO) er et spansk vindistrikt sentrert rundt byen Yecla lengst nord i regionen Murcia i Spania. Yecla er over alt omgitt av andre vindistikter – Jumilla DO i sør og vest, Almansa DO i nord og Alicante DO i øst. Området er særlig kjent for sin utstrakte bruk av den røde Monastrell-druen.

Yecla befinner seg i overgangssonen mellom middelhavsområdet og den sørlige høysletta La Mancha. Vingårdene ligger på høyder mellom 400 og 800 moh.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske funn bekrefter at vin har vært produsert i Yecla i minst 2 000 år – trolig introdusert av romerne.

Kommersiell vinproduksjon skjøt fart mot slutten av 1800-tallet, da franske vinhandlere etablerte seg i regionen som en følge av phylloxera-angrep hjemme.

Yecla fikk status som eget denominación de origen i 1975.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Jordsmonnet er sandig med høgt kalkinnhold og fattig på organisk materiale, men med god permeabilitet. Mineraljorda har høgt innhold av karbonater.

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimaet er mediterrant til kontinentalt, med varme, tørre somrer og milde vintre. Maksimunstemperaturen om sommeren kan nå opp i 40 ºC, mens vintertemperaturen kan gå ned i -5ºC.

Nedbøren er sparsom – 300 mm pr. år – og kommer fortrinnsvis vår og høst, ofte som kraftige byger. Området har over 3 000 soltimer pr. år.

Druesorter[rediger | rediger kilde]

Autoriserte hvite sorter er: Airen, Merseguera, Macabeo, Malvasia og Chardonnay. Autoriserte røde sorter er: Monastrell, Garnacha Tinta, Garnacha Tintorera, Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata