Yang di-Pertuan Agong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yang di-Pertuan Agong bærer dette hodeplagget som symbol på sin stilling

Yang di-Pertuan Agong er den malayiske tittelen til statssjefen i valgmonarkiet Malaysia, vanligvis oversatt til konge.[1] Tittelen ble innført da Malaya-føderasjonen ble selvstendig i 1957 og en ny grunnlov gjorde landet til et konstitusjonelt monarki med en valgt konge som tjenestegjør i en periode på fem år. Ordningen ble opprettholdt da den utvidede forbundsstaten Malaysia ble til i 1963.

Grunnloven av 1957 nedfeller i del 4, kapittel 1, funksjonen og fullmaktene til Yang di-Pertuan Agong.[2] Kongen velges av og blant herskerne i de av Malaysias delstater som er monarkier, det vil si sultanatene Johor, Kedah, Kelantan, Pahang, Perak, Selangor og Terengganu, rajadømmet Perlis og Negeri Sembilan, der herskeren har tittelen Yang di-Pertuan Besar. Herskerne i disse statene utgjør, sammen med delstatsoverhodene (Yang di-Pertua Negeri) i de fire andre statene, Herskerkonferansen (Majlis Raja-Raja). Herskerkonferansen foretar valget av Yang di-Pertuan Agong, men uten deltagelse av Yang di-Pertua Negeri.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tittelen Yang di-Pertuan Agong er til norsk også oversatt som «han som er blitt herre», jf. «På tur for norsk næringsliv», Aftenposten, 8. mars 2010, oppdatert 12. oktober 2011.
  2. ^ Constitution of Malaysia 1957, Commonwealth Legal Information Institute.
  3. ^ The Rulers of Malaysia, bd. 16 i The Encyclopedia of Malaysia, Archipelago Press, 2011, s. 169.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]