Yan Huiqing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yan Huiqing
Dr.W.W.Yan.jpg
Født2. april 1877[1]
Shanghai
Død24. mai 1950[1] (73 år)
Shanghai
Utdannet ved University of Virginia
Beskjeftigelse Gründer, diplomat, politiker, selvbiograf
Parti Anhuiklikken
Nasjonalitet Kina, Republikken Kina

Yan Huiqing (kinesisk: 颜惠庆, Wade-Giles: Yen Hui-Ching, også kjent som W. W. Yen, født 2. april 1877, død 24. mai 1950) var en kinesisk forfatter, diplomat og politiker. Han tjenestegjorde som Republikken Kinas minister i Sverige og var i rundt en måneds tid Kinas fungerende president.

Yan ble utdannet ved University of Virginia og underviste så en tid i engelsk ved Saint John's University i Shanghai. Deretter bega han seg til Beijing for å innlede sin politiske og diplomatiske karriere. Mellom 1913 og 1919 var han Republikken Kinas minister i Tyskland, Sverige og Danmark.

Han tjenestegjorde som statsminister fem ganger og var fungerende president fra mai til juni under sin siste mandatsperiode som statsminister i 1926. Wu Peifu håndplukket ham som Cao Kuns etterfølger på presidentposten, men han lyktes ikke å bli formelt utnevnt på grunn av Zhang Zuolins motstand.

Han var også Kinas første ambassadør til Sovjetunionen og kinesisk delegat i Folkeforbundet. Under den andre verdenskrig ble han internert av japanerne i Hongkong og satte da sammen det som ble boken Stories of Old China («Fortellinger fra gamle Kina»). I 1949 fløy han med fly for første gang for å komme seg til Sovjetunionen i håp om å finne en løsning på den kinesiske borgerkrig.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Stories of Old China, New Art and Literature Publ. House, Shanghai 1950. Libris 1296591.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Yan Huiqing, w6gt7crh

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]