Yad Mordechai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Yad Mordechai (hebraisk skrift יַד מָרְדְּכַי, betyr Mordechai-minnesmerket) er en kibbutz sør i Israel. Den ligger 10 km sør for Ashkelon og tilhører Hof Ashkelon regionale kommune. I 2006 hadde den 710 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Yad Mordechai Museum

Samfunnet ble grunnlagt i 1930-årene av Hashomer Hatzair-medlemmer fra Polen og i starten organiserte de sesg selv i en kibbutz kalt Mitzpe Yam nær Netanya, som ble grunnlagt i 1936. Men de 14 målene med jord som kibbutzen fikk var for lite til å utvikle kibbutzen. Den ble derfor flyttet til et område nær Ashkelon i desember 1943 og den nye bosetningen ble oppkalt etter Mordechai Anielewicz, som døde i kampene mot nazistene mens han var kommandant i Żydowska Organizacja Bojowa i Ghettoen i Warszawa. Under den arabisk-israelske krigen i 1948 ble kibbutzen angrepet av Egypt i slaget ved Yad Mordechai.

Det står en statue av Anilewicz i kibbutzen, plassert ved siden av det gamle vanntårnet som er bevart etter at det ble ødelagt av egypterne. Kibbutzen har også et museum for Anielewicz og kampene i ghettoen, i tillegg til slaget ved Yad Mordechai.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]