Hopp til innhold

Wyandoter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wyandoter eller wendat, eller huroner, er et indianerfolk i Nord-Amerika som opprinnelig bebodde territorier som ligger i det som i dag er Ontario og Québec i Canada. De første franske oppdagelsesreisende kalte medlemmene av wyandotføderasjonen for huroner; det er omstridt hva det navnet kommer av. Deres kjerneland ble kalt Wendake.

Deres språk, wyandot, tilhørte den irokesiske språkfamilie, men er i dag utdødd. Det blir imidlertid gjort forsøk på å gjenopplive språket, og det gis undervisning i det på en rekke barneskoler.

Det finnes ca. 8000 etterkommere spredt over Nord-Amerika. I Québec er det ca. 3000 som har fransk som førstespråk, mens ca. 4000 med engelsk som førstespråk lever i Kansas og Oklahoma. En liten gruppe lever stadig i det sørlige Ontario og Michigan.

Før 1900

[rediger | rediger kilde]

I likhet med andre stammer i av irokesergruppen organiserte wyandotene seg i en konføderasjon med nært beslektede stammer. Denne nasjon bestod primært av:

  • Arendarhonon
  • Tahontaenrat
  • Attigneenongnahac
  • Attignawantan
  • Ataronchronon

Allerede lenge før englendernes og franskmennenes ankomst hadde wyandotene vært i konflikt med irokeserne mot sør. Da de europeiske kolonimakter ble involvert ble denne konflikten intensivert. De franske handelsfolk allierte seg med wyandotene, mens engelske nybyggere gikk i forbund med irokeserne. Europeisk våpenteknologi gjorde kampene særdeles blodige, og omkring 1650 hadde irokeserne nesten utslettet wyandotene. Deretter flyktet den vestligste gruppen av dem mod vest, og gjenetablerte seg i Ohio og Michigan. Størstedelen av denne gruppen ble på 1800-tallet forflyttet til indianerreservater i Kansas og Oklahoma.

Wyandotene var på 1500-tallet jordbrukere som bodde i befestede landsbyer som ble forlatt når jorden var utpint. De behersket lagerteknologier og ble derved relativt velhavende. Overskuddet ble brukt på handel med nabostammer, blant annet tobakk.

1700-tallet allierte wyandotene sog først med britene og så med franskmennene i den lange rekke av kolonikriger som preget Nord-Amerika i denne perioden. Under den franske og indianske krig var wyandotene allierte med franskmennene og kom etterpå til å bli gitt ansvaret for massakren på de angloamerikanske krigsfanger etter slaget ved Fort William Henry.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • (en) Huron – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata