Hopp til innhold

Wu Lengxi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wu Lengxi
Født14. des. 1919Rediger på Wikidata
Jiangmen
Død16. juni 2002Rediger på Wikidata (82 år)
Beijing
BeskjeftigelseJournalist, politiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedMilitary and Political University of Resistance Against Japan
PartiKinas kommunistparti
NasjonalitetKina

Wu Lengxi (kinesisk: 吴冷西, pinyin: Wú Lěngxī; født 14. desember 1919, død 16. juni 2002 i Beijing)[1] var en ledende kinesisk maoistisk kommunist med en rekke verv i kommunistpartiets medier og propagandaapparat, blant annet som leder av nyhetsbyrået Xinhua (Det nye Kina). Wu var også sjefredaktør for Partiets vittigste avis, Folkets dagblad, og viseminister for propaganda.

Wu Lengxi sluttet seg til kommunistpartiet i 1938 i dens daværende krigstidsbase i byen Yan'an i Shaanxi. Han begynte som journalist for Xinhua og Frigjøringsdagbladet, forløperen til Folkets dagblad. Tidlig etter at kommunistene var kommet til makten og Folkerepublikken Kina var blitt proklamert i 1949, ble han utnevnt til å lede disse to medieorganene.

Til tross for sin troskap til Mao Zedong ble han drevet fra sine stillinger i 1966 ved begynnelsen av kulturrevolusjonen. Han dukket opp igjen i 1972, og ble etter en tid gjort til ærespresident for det regjeringskontrollerte all-kinesiske journalistforbund, statskringkastingen og fjernsynsinstituttet.

Referanser[rediger | rediger kilde]