World Juggling Federation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

World Juggling Federation (WJF) er en privat stiftet organisasjon som promoterer sjonglering som sport. I konkurransene arrangert av organisasjonen fokuserer en på to ting; ca. 75% ferdighetsnivå og 25% originalitet. I og med at vinklingen er "sport" fokuseres det ikke på kommunikasjon med publikum, koreografi til musikk med mindre dette innebærer en høyere teknisk ferdighet, eller andre elementer man gjerne finner f.eks på sirkus.

  • vanskelige triks fremfor pene eller interessante, f.eks. 7 baller fremfor 2 baller og et eple, som ikke kan sammenlignes i vanskelighetsgrad.
  • konkurranser der det KUN legges vekt på hvilke triks som er vanskelige, og ikke hvilke som «ser bra ut».
  • bonuspoeng for å gjøre to triks rett etter hverandre uten en pause (sjonglering av basismønster for det antall objekter man hanskes med) mellom.

WJF organiserer hvert år flere konkurranser; Junior, Beginner, Intermediate, Advanced. De fire nivåene deles inn etter ferdighetsnivå på deltakerne, og disse dømmes på samme måte som flere andre disipliner, f.eks turn; utførelse, kontroll osv.

Det arrangeres også andre deler av konkurransene; endurance, isolated endurance, 360s, og freestyle. Disse konkurransene er kun arrangert innenfor Intermediate og Advanced Overall Championship, gjøres med ringer, baller og kjegler, og foregår slik:

  • Endurance: Utholdenhet. Sjongler så mange objekter som mulig så lenge som mulig. Starter på 8 baller, 8 ringer og 7 kjegler. De tre objekttypene er individuelle konkurranser, og en 10 balls sjonglering vil ikke slå en 7 kjeglers sjonglering selv om det er vanskeligere, fordi de er ikke samme konkurranse. En x+y objekts Kvalifisering slår en x objekts sjonglering, uavhengig av sistnevntes varighet. F.eks vil 23 mottak med 9 baller slå 60 mottak med 8 baller.
  • Isolated endurance: isolert utholdenhet. Foregår på en stol. Starter på 7 baller, 7 ringer, 7 kjegler og 5 kjeglers backcrosses, dvs kast bak ryggen over skulderen som blir tatt i mot foran kroppen.
  • 360s: Deltakerne har ett minutt på å gjøre så mange 360'er som mulig. Dette foregår ved å sjonglere x antall objekter – 3 kjegler, 5 kjegler, 5 baller, 5 ringer(disse som de andre er individuelle konkurranser), kaste ALLE objektene opp i luften, gjøre en full rotasjon under dem, og fortsette sjongleringen etterpå med minst en kvalifisering etter hver 360.
  • Freestyle: 5-7 baller, 3-5 kjegler, 5-7 ringer. Hvert antall for hver type utstyr er en egen konkurranse. Deltakerne har 5 forsøk hver på å klare de vanskeligste triksene de får til. I denne konkurransen mister de ikke poeng for å bomme på triks, som de gjør i hovedkonkurransen, der de kan score opp til 10 poeng, mot det ene poenget de får for 1.-plass, halve poenget for andreplass, og fjerdedels poenget de får for tredjeplass i de ovenfornevnte konkurransene.
  • Low 360s: Gjøre EN "alle opp i luften" 360 med 5 baller, 5 ringer eller 5 kjegler under et urimelig lavt tak.
  • Low 720s: Samme som low 360s, men kun med 3 kjegler, og to ganger rundt.

"Low 360s" og "Low 720s" gir ikke poeng som teller mot en deltakers sammenlagte score, men brukes som et tillegg til konkurransene, da det gir deltakere som har en spesiell forutsetning for å demonstrere lave 360s får en mulighet til å dra nytte av denne.

I hovedkonkurransen har deltakerne tre minutter på seg til å gjøre opp til 30 triks med 4+ kjegler, 5+ baller, og 5+ ringer. Hver av disse tre er separate konkurranser. Deltakerne kan score opp til 10 poeng, basert på hvor vanskelige triks de gjør, samt andre kriterier, f.eks om man kontrollerer sjongleringen godt nok til å kunne stå i ro uten å vandre rundt; om de to sidene av kroppen er noenlunde symmetrisk, etc.

Konkurransene dømmes av to dommerpanel; A-juryen har hatt minst 17 dager på seg før konkurransene til å verifisere en deltakers rutine og sette opp hvor mange poeng vedkommende i utgangspunktet vil få. B-juryen scorer rutinen i selve konkurransen, og tar kun VEKK poeng. Dette gjøres ved å se på ovenfornevnte kriterier; er skuldrene jevnhøye, er mønstrene symmetriske og kontrollerte, etc. Om man går mye rundt på grunn av ukontrollerte mønstre trekker dette også ned.

Det femte WJF-mesterskapet arrangeres 17-23. desember 2008 på Riviera Hotel i Las Vegas, Nevada. Bekreftede deltakere for Advanced er Vova Galchenko, Thomas Dietz, Sergey Ignatov jr., Arash Farhang, Josh Horton, Doug Sayers og Toby Walker.