World Area Forecast Center

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

World Area Forecast Centre (WAFC, «Varslingssenter for verden») er et meteorologisk senter som til en hver tid sender ut meteorologisk informasjon til bruk innen luftfart. ICAO (International Civil Aviation Organisation) har oversyn med utsendingene for å oppfylle reglene som er nødvendige for å kunne fly. Rollen til WAFC er å gi meteorologiske meldinger for hele verden som pilotene bruker under briefingene sine. De er vanligvis en del av informasjonsbulletinene før en flyreise (PIB).

WAFC gir informasjon om forskjellige data, som OPMET-informasjon, T4-plott (som for tiden er gammelt, men som fremdeles blir distribuert på grunn av lovmessige årsaker), og GRIB- og BUFR-plott - disse er vind- og temperaturkart og SIGWX-plott («Signifikant værkart»).

Det finnes bare to slike sentre, som begge jobber slik at de kan ta over den andre sine oppgaver om en av dem skulle feile. Disse er britiske Met Office i Exeter og amerikanske NOAA i Washington. Hver av disse systemene har sitt eget satellittbaserte kringkastingssystem for å distribuere data til flyplasser over hele verden. Britiske Met Offices system heter SADIS (SAtellite DIstribution System) og dekker hovedsakelig Europa, Asia, Indiahavet og Afrika. Amerikanske NOAAs system heter ISCS (International Satellite Communications System) og dekker hovedsakelig Amerika og Stillehavet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]