Wiresag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wiresag
Wiresag
Wiresag

Wiresag brukes i steinbrudd og i steinindustrien for å sage eller dele en stein. I steinbrudd brukes ganske enkle sager med lange wirer for å sage ut store kubber fra fjellet. I bearbeidingsindustrien finnes mindre wiresager som ofte kan konturskjære stein. Disse kalles konturwiresag.

De første wiresagene for stein revolusjonerte arbeidet med å bearbeide stein. Tidligere måtte steinblokkene vanligvis kiles. Det var et vanskelig arbeid, særlig på store blokker. Borehullene måtte ligge på samme linje og ha samme retning dersom blokken skulle dele seg fint. Noen ganger gikk det galt og blokken delte seg feil. Det ga både mer arbeid og mer svinn. Dype borhull var også vanskelige å tømme for boreslam.

De første modellene var enkle, de hadde to store svinghjul som wiren lå rundt og et ganske enkelt system for mating av slipe- eller sagemiddel og vann. Avstanden mellom svinghjulene kunne økes slik at wiren strammet seg. Wiren var av stål og uten diamanter slik som idag. Den måtte sveises sammen. Den var snurret eller vridd slik at den under saging roterte. Sagemiddelet var små metall kuler. Disse ble matet fra en tank, montert over sagen. Sammen med vann skar de steinen. Under sagingen ble metallkulene blandet med steinstøv. Massen ble ført tilbake til matetanken og brukt om igjen. Etterhvert minket det med metallkuler og dersom en saget med nesten bare vann og steinmasse gikk det seint. En kunne også risikere at wiren gikk av. Da måtte den sveises.

Prinsippskisse av wiresaging av større blokker fra et steinbrudd.

Stein eller emnet er festes til en benk. Det er to hovedtyper av wiresager. Den ene har en bevegelig vogn som steinen ligger på, mens selve sagen står stille. Den andre har en fast vogn mens det er selve sagen som beveger seg. Wiren er satt sammen av lameller av vulkanisert gummi eller plastmateriale, det er også lameller av metall med innstøpte diamanter. Wiren må settes på sagen med en vridning (snurr), da roterer den under saging og blir likt slitt på alle sider. Vann er kjøleveske.

I dag er det bare en slik gammel wiresag med stålwirer, som er i bruk i Norge. Den befinner seg i Trondheim og i steinverkstedet ved Nidarosdomen. Her sager den kleberstein som brukes til restaureringen av Nidarosdomen.

Moderne wiresager er teknologisk mye mer avanserte enn de eldste og første modellene. Måten sagen virker på, er den samme. En wire ledes over noen svinghjul, sammen med vann som kjøleveske sager wiren med diamanter steinen. Wiresaging også av konturen (kantene) blir mer og mer vanlig, særlig for gravminner. Tidligere hadde et gravminne en rektangulær form, i dag kan en wiresag sage ut nesten enhver fasong. Det brukes en konturwiresag som er CNC-styrt.