Wind River Indian Reservation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Tradisjoneele tipier på reservatet
Reservatets kartkontur i Wyoming

Wind River Indian Reservation er et indianer-reservat i vestlige Wyoming. Stammene østlige-shoshone og nordlige-arapaho deler reservatet. Den største byen er Riverton. Hovedkvarteret for reservatet er i Fort Washakie.

Administration[rediger | rediger kilde]

Østshoshonene og nordarapahoene har hver for seg 50 % andel i indianerreservatet og stammene har hvert sitt styrende råd. Dessuten finnes et råd for reservatets fellesadministrasjon sammensatt av medlemmer fra begge stammer.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Reservatet omfatter omkring en tredjedel av Fremont County og en femtedel av Hot Springs County med et total arear på 9 148 km², noe som gjør det til USAs syvende største indianerreservat.[trenger referanse] Reservatet ligger på østre side av Rocky Mountains i Wind Rivers bekken og omgis av Wind River Range, Owl Creek Mountains og Absaroka Mountains.

Bosettinger[rediger | rediger kilde]

Den største byen i reservatet er Riverton og reservatet har sitt administrative sete i Fort Washakie. Øvrige mindre steder er Arapahoe, Boulder Flats, Crowheart, Ethete, Hudson og Johnstown.

Historie[rediger | rediger kilde]

Reservatet ble etablert for østshoshonene i 1868. Camp Augur ved nåværende Lander ble det første høykvarteret men ble i 1871 flyttet til det nåværende Fort Washakie, som fikk sitt navn etter shoshonehøvdingen Washakie i 1878. Fortet var i funksjon frem til 1909, og her ble det grunnlagt en internatskole og et sykehus. Kirken St. Michael's i Ethete ble oppført 1917-20.

Stedet Arapahoe ble opprinnelig etablert som handelspost der mat ble distribuert til arapahoene. I 1906 ble deler av reservatet avstått til nybyggere, blant annet stedet der Riverton ble grunnlagt. Under 1800-tallet drev regjeringen en kampanje for å få reservatets innbyggere til å anta mer engelske navn og bli bofaste jordbrukere, og blant annet kom det stand kunstig vaning og en kornmølle.

En langdragen juridisk strid om markretten til nybyggerbosettinger etablerte på reservatet ble avgjort delvis til stammenes fordel i 2013, da USAs føderale myndigheter beslutte at loven fra 1906 som tillot byen Riverton å avdeles fra reservatet var ugyldig.[1] Den nøyaktige juridiske statusen er fortsatte omstridt mellom lokalbefolkning, lokale og føderale myndigheter, men føderale myndigheter definerer siden desember 2013 Riverton som en offisiell del av reservatet, noe som blant annet gir stammene rett til å fatte beslutninger om miljøspørsmål. Reservatet er også sted for Wyomings eneste lovlige kasinoer.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Nordarapahoenes flagg
Østshoshonenes flagg

Befolkningen på reservatets område oppgikk til 40 237 innvånere ved 2000 års folketelling.[trenger referanse] Av disse oppgav seg 6 728 (28,9 prosent) å være helt eller delvis av innfødtamerikansk opphav, og av disse var 54 prosent arapahoer og 30 prosent shoshoner.[trenger referanse] 22 prosent av indianerne hadde et annet morsmål enn engelsk.[trenger referanse]

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Thrillerfilmen Wind River (2017), med manus och regi av Taylor Sheridan, utspilles i indianerreservatet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Wind River Indian Reservation – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons