Willy Martinussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Willy Martinussen
Født21. juli 1938 (81 år)
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Sosiolog, professor
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Norsk sosiologforenings hederspris (2012)

Willy Martin Martinussen (født 21. juli 1938Vestvågøy) er en norsk sosiolog. Han har særlig forsket på sosial ulikhet, kulturelle verdier, velgeratferd m.m., og har skrevet innføringsbøker i samfunnsvitenskapelig tenkemåte og metode.

Han tok magistergrad ved Universitetet i Oslo i 1965.[1] Fra 1963 til 1977 arbeidet han ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo, her var han fra 1972 som forskningsleder. I 1977 ble han utnevnt professor i sosiologi ved Universitetet i Trondheim (senere NTNU). Han var fra 1972 til 1976 redaktør av Tidsskrift for samfunnsforskning. Han var av initiativtakerne til opprettelsen av Sosiologisk tidsskrift, og var første redaktør for tidsskritet fra 1993 til 1996.

Sammen med Henry Valen publiserte Martinussen artikler og bøker om valgforskning. Han har utgitt flere innførings- og lærebøker i sosiologi for universitetsstudenter. Blant disse er Søkelys på samfunnet: en elementær innføring i sosiologi som han skrev sammen med Alv Teig i 1978.[2] Sosiologisk analyse: en innføring som ble utgitt føste gang i 1984, og som kom i nye utgaver 1986 og 1991[3] I 2001 utgav han Samfunnsliv: innføring i sosiologiske tenkemåter (2. utgave 2008).

Martinussen mottok Norsk sosiologforenings hederspris for 2012. Juryen begrunnet tildelingen med «Hans innsats ved Institutt for samfunnsforskning: sosialpolitisk orientert forskning, samt forskning i grenseland mellom velferdsstats/valg-forskning, som ledet fram til hans bok om «Fjerndemokratiet» (...) den fortsatte forskningen (velferd/valg/levekår/mobilitet) som ledet til «Solidaritetens grenser»(...) I motsetning til den rådende tendensen til å skrive «social theory» med vekt på abstrakt og lite empirisk basert handlings/struktur-teori, er Willy Martinussens lærebøker skrevet av en sosiolog som primært har drevet empirisk forskning og som betrakter teoretiske spørsmål innen faget på denne basis.»[4]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Willy Martin Martinussen En undersøkelse av Statens veiledningstjeneste i heimstell: målsetting, avgjørelsesprosesser, aktiviteter, Hovedoppgave i sosiologi - Universitetet i Oslo, 1965
  2. ^ Søkelys på samfunnet: en elementær innføring i sosiologi
  3. ^ Sosiologisk analyse: en innføring
  4. ^ sosiologforeningen.no Willy Martinussen er tildelt Norsk sosiologforenings hederspris 2010[død lenke]