Willy:s

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Willy:s
Willys i Norrköping.
Org.formAksjeselskap
Svensk orgnr.556163-2232
BransjeDagligvarehandel
Etablert1986
MorselskapAxfood
HovedkontorSveriges flagg Göteborg
LandSverige
Produkt(er)Mat, drikke m.m.
NøkkelpersonerWilly Schleeh
StyrelederAnders Strålman og Thomas Evertsson
Omsetning18,985 milliarder SEK
Nettstedwww.willys.se (sv)

Willys AB (logoform WiLLY:S) er en svensk lavpriskjede med 3 110 ansatte og en omsetning på ca 19 mrd.[trenger referanse] Kjeden har 178 butikker.[1] Willys er en del av Axfoodkonsernet sammen med blant annet Hemköp og Prisxtra. Hovedkontoret ligger i Göteborg.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1986 åpnet Willy Schleeh (født 7. juni 1932, død 14. august 2013) en lavprisbutikk i Kungsbacka med navnet Willys Cash. Konseptet var at butikken skulle selge store pakninger, ofte direkte fra pall, noe som ga lave enhetspriser. Schleeh lyktes med konseptet, og det hendte at kjøpmenn fra mindre butikker eller kiosker kom til butikken hans for å handle billig, og siden selge varene litt dyrere i sine egne butikker.

I februar 1975 overtok Lars Lundin en liten dagligvarebutikk på Hisingen i Göteborg. Lundin kalte butikken LL:s (Lars Lundin) Livs. Forretningsidéen var å selge matvarer billigere en andre. Det første året hadde den lille butikken en omsetning på 2 millioner.[trenger referanse] Butikken ble snart for liten og i 1981 slo Lars Lundin seg sammen med Åke Andersson, og virksomheten flyttet til Wieselgrensplassen på Hisingen i Göteborg. Butikkene Willys Cash, LL:s Livs og HP Storkjøp var lavprispionerer som sørget for at vestsverige fikk landets laveste dagligvarepriser.

I 2000 ble Willys Cash og LL:s kjøpt av Axfood, som innlemmet dem i samme kjede med navnet Willys. De to røde L'ene i Willys-logoen er en henvisning til de tidligere LL:s Livs-butikkene. Det finnes også en kjede kalt «Willys hemma» med mindre butikker. Den er et resultat av at man opp gjennom årene også har kjøpt tre andre lavpriskjeder: HP-Storköp i Göteborg/Vestsverige, Exet i Jönköping og Rätt Pris fra Mälardalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Butikkantall fra selskapets hjemmeside (Om-oss) pr.mai 2013. (Se kilder)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]