Willow Tearooms

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 55°51′54,105″N 4°15′40,179″V

Willow Tearooms fasade mot Sauchiehall Street fotografert i 2006.
Bilde fra tegalleriet over første etasje.
Luksusrommet i andre etasje slik det fremstår i dag. De originale fargene som Mackintosh valgte ut er bevart etter oppussingen.

Willow Tearooms er et tehus i Sauchiehall Street, som er en av hovedgatene i Glasgow. Tehuset åpnet i 1903 og er designet av den anerkjente arkitekten Charles Rennie Mackintosh.

Mackintosh innledet tidlig i karrieren et tett samarbeid med Catherine Cranston. Hun var tilhenger av måteholdsbevegelse og ønsket, gjennom å opprette tehus, at alkoholkonsumet i befolkningen skulle reduseres. Før Willow Tearooms ble åpnet var Mackintosh med på å dekorere og designe møbler til to andre tehus som Crantson eide. Da Crantson skulle åpne et nytt tehus i Sauchiehall Street fikk Mackintosh oppdraget med å designe tehuset.

Tidligere hadde det vært lager i den smale fireetasjers bygningen som nå skulle bygges om til tehus. Mackintosh lagde flere rom som alle skulle dekke forskjellige funksjoner og som alle hadde ulikt design. I front av første etasje var det et terom for damene, med lunsjrom som var åpent for alle i bakkant. Over dette var det et galleri hvor det ble servert te. I andre etasje var det et luksusrom for damene med utsikt fra et panoramavindu ut over Sauchiehall Street. Den tredje etasjen bestod av et trekledt biljardrom og røkerom for herrene. De forskjellige rommene hadde ulikt design, og det var mørke farger for herrene og lyse for damene.

Mackintosh designet så å si alt i tehuset, inkludert interiøret, menyen, serviset og uniformene til servitrisene. Det ble også designet en ny fasade på bygningen som brøt vesentlig med de omkringliggende bygningene.

Bygningen ble brukt som tehus frem til 1950-tallet, men ble etter dette brukt til en rekke ulike formål blant annet som varehus. På begynnelsen av 1980-tallet ble det gjennomført et omfattende oppussingsarbeid for å sette tehuset tilbake i sin originale stand. Det gjenåpnet i 1983 og er fremdeles i drift i dag, men det er nå en smykkebutikk i førsteetasje

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]