William Wanless

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Wanless
Født1. mai 1865[1]Rediger på Wikidata
Caledon
Død3. mars 1933[1]Rediger på Wikidata (67 år)
Glendale
BeskjeftigelseKirurg, lege, misjonær Rediger på Wikidata
Utdannet vedNew York University School of Medicine
GravlagtForest Lawn Memorial Park
UtmerkelserKnight Bachelor

William Wanless (født 1865 i Charleston i Ontario, død 3. mars 1933 i California) var en kanadisk misjonslege som ble adlet for sin innsats som lege i Miraj i India, hvor han arbeidet i nesten 40 år.

Wanless tok sin medisinske utdannelse i New York og meldte seg deretter til tjeneste for den presbyterianske kirke i New York, som valgte å sende ham til India. Han kom til Miraj i 1889. Byen var da en vasallstat under det britiske imperiet. Til å begynne med var hans hospital bare en liten jordhytte, men etter hvert fikk han bygget opp et tidsmessig anlegg. Han kunne selv stå for byggingen, ettersom han hadde kvalifikasjoner i faget, og etter hvert hadde sykehuset fem avdelinger med nødvendige støttefunksjoner. Selv sto han for det meste av det medisinske arbeidet, deriblant opptil 6000 operasjoner årlig. Ryktet om hans innsats spredte seg, så etter hvert kom det folk fra hele det vestlige India til sykehuset.

Om arbeidet og erfaringene skrev han i medisinske tidsskrifter, både om fordøyelsesproblemer, kreft og tuberkulose., men også om sine erfaringer som kirurg innen andre emner.

For å støtte arbeidet på sykehuset etablerte han en sykepleieskole som uteksaminerte over 200 studenter i hans tid i India. For alt sitt arbeid fikk han Kaisar-i-Hind-medaljen, først i sølv og så i gull. Da han ble pensjonist i 1928, ble han adlet. Fra Aga Khan fikk han et sølvskrin med et varmt takkebrev og det ble samlet inn penger til å bygge et tuberkulosesanatorium i hans navn.

De siste årene av sitt liv tilbrakte han i California, hvor han skrev artikler og talte om sykehuset i India for å skaffe støtte til det. Sykehuset han startet fikk senere navnet Wanless Hospital til minne om grunnleggeren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, oppført som William James Wanless, SNAC Ark-ID w6m35pcj, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • British Medical Journal 25. mars 1933, seksjon «Obituaries»