Hopp til innhold

William Smith (kaptein)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Smith
Williams Point på Livingston Island i øygruppen Sør-Shetlandsøyene som Smith oppdaget 19. februar 1819.
Født11. okt. 1790Rediger på Wikidata
Seaton Sluice
Død1847[1]Rediger på Wikidata
Northumberland
BeskjeftigelseSjømann, oppdagelsesreisende, sealer Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket Storbritannia
Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Antarktiske ekspedisjoner før 1897

William Smith (født i oktober 1790 i Blyth i Northumberland i England, død 1847) var en engelsk kaptein som i 1819 oppdaget øygruppen Sør-Shetlandsøyene i Antarktis.

Smith var i 1819 kaptein på det britiske handelsskipet «Williams», da han på vei til Valparaiso i Chile kom ut av kurs ved Kapp Horn i et forsøk på å dra nytte av gunstig vind. Den 19. februar oppdaget han Sør-Shetlandsøyene, men foretok ingen ilandstigning. På returen fra Chile forsøkte han å nå øygruppen igjen, men han hadde lagt kursen for langt mot vest. Senere samme år var han tilbake og gikk i land på King George Island, der han 16. oktober gjorde krav på øyene for kong Georg III.

I begynnelsen av 1820 ble Smith og «Williams» hyret av den britiske marinen og med Edward Bransfield som ekspedisjonsleder sendt for å utforske øyene. De seilte ut fra Valparaiso og brukte to måneder på å kartlegge øyene.

Smiths oppdagelse førte til at øygruppen i et par sesonger var et eldorado for britiske og amerikanske selfangere, før den antarktisk pelsselen i 1822 nesten var utryddet i området. Smith selv deltok i fangsten sesongen 1820/21 med to selskuter, som reiste hjem med tilsammen 60 000 selskinn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oxford Dictionary of National Biography, Oxford Biography Index Number 37986[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]