William Smith (kaptein)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Smith
Williams-Point.jpg
Williams Point på Livingston Island i øygruppen Sør-Shetlandsøyene som Smith oppdaget 19. februar 1819.
Født11. oktober 1790Rediger på Wikidata
Seaton SluiceRediger på Wikidata
Død1847Rediger på Wikidata
NorthumberlandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sjømann, oppdagelsesreisendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata
Antarktiske ekspedisjoner før 1897

William Smith (født i oktober 1790 i Blyth i Northumberland i England, død 1847) var en engelsk kaptein som i 1819 oppdaget øygruppen Sør-Shetlandsøyene i Antarktis.

Smith var i 1819 kaptein på det britiske handelsskipet «Williams», da han på vei til Valparaiso i Chile kom ut av kurs ved Kapp Horn i et forsøk på å dra nytte av gunstig vind. Den 19. februar oppdaget han Sør-Shetlandsøyene, men foretok ingen ilandstigning. På returen fra Chile forsøkte han å nå øygruppen igjen, men han hadde lagt kursen for langt mot vest. Senere samme år var han tilbake og gikk i land på King George Island, der han 16. oktober gjorde krav på øyene for kong Georg III.

I begynnelsen av 1820 ble Smith og «Williams» hyret av den britiske marinen og med Edward Bransfield som ekspedisjonsleder sendt for å utforske øyene. De seilte ut fra Valparaiso og brukte to måneder på å kartlegge øyene.

Smiths oppdagelse førte til at øygruppen i et par sesonger var et eldorado for britiske og amerikanske selfangere, før den antarktisk pelsselen i 1822 nesten var utryddet i området. Smith selv deltok i fangsten sesongen 1820/21 med to selskuter, som reiste hjem med tilsammen 60 000 selskinn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]