Wilhelm Conrad Holst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wilhelm Conrad Holst
Født2. jan. 1807Rediger på Wikidata
København
Død4. mars 1898Rediger på Wikidata (91 år)
Frederiksberg
BeskjeftigelseSkuespiller, skribent Rediger på Wikidata
EktefelleElise Holst
FarFrederik Conrad von Holstein
BarnFrits Holst
NasjonalitetDanmark
GravlagtSolbjerg Parkkirkegård

Wilhelm Conrad Holst (født 2. januar 1807 i København, død 4. mars 1898 i Frederiksberg) var en dansk skuespiller og forfatter, sønn utenfor ekteskapet av teatersjef F.C. Holstein. Han var gift med Elise Holst og paret hadde et barn, C.F. Holst.

Holst hadde tatt styrmannseksamen før han den 14. november 1828 debuterte på Det Kongelige Teater som Don Alonzo i Preciosa. Han lyktes raskt med sitt vakre ansikt, klare kroppsspråk og hans oppmuntrede karakter, og ble i en årrekke teatrets førsteelsker. Han ble damenes favoritt, og mange skuespillerinner takket ja til alle slags roller som ble tildelt.

Han beholdt sin plass i repertoaret inntil Michael Wiehe brøt gjennom; senere spilte Holst verdige fedre og forsøkte seg uten hell som skuespiller. 31. mai 1872 opptrådte han for siste gang som baron Nilus i Jeppe på bjerget. Han skrev seks skuespill til Det Kongelige Teater, og blant disse hadde Slaget i Køge-Bugt stor suksess.

Som marineløytnant deltok Holst med heder i den første slesvigske krigen og skrev en bok om Felttogene i 1848, 1849 og 1850. Denne folkelige skildringen ble meget populær. I mange år var han formann for selskapet De danske Vaabenbrødre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]