Wilhelm Camphausen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Wilhelm Camphausen

Wilhelm Camphausen (født 8. februar 1818 i Düsseldorf, død 18. juni 1885 i Düsseldorf) var en tysk militær- og slagmaler. Han var også kunstprofessor i Düsseldorf.

Camphausen fikk sin utdannelse hos Alfred Rethel og Friedrich Wilhelm Schadow, og ble i 1834 medlem av Akademiet i Düsseldorf. Hans tid i militæret, som han tilbragte hos husarene, kom til å prege hans fremtidige liv. Han ble hele livet knyttet til militæret. Etter at han i 1850 hadde gjennomgått mesterklassen på Akademiet i Düsseldorf, malte han først historiske slagscener, som ble lagt merke til på grunn av deres realistiske detaljer. Stor oppmerksomhet fikk han gjennom sine ryttermalerier av keiser Vilhelm I, Fredrik den store av Preussen og den store kurfyrste Fredrik Vilhelm av Brandenburg. Som historie- og slagmaler ble han raskt populær, og ble i 1859 utnevnt til professor ved kunstakademiet i Düsseldorf.

I 1864 fulgte han med de prøyssiske styrker under den Andre slesvigske krig, hvor han malte mange scener fra kampene. Hans maleri av Kampene ved Dybbøl, som henger i Berlins nasjonalgalleri, gjorde ham berømt i Tyskland som en representant for det patriotiske nasjonale maleri. Han malte også mange portretter av tyske fyrster og berømte soldater og statsmenn. Under den fransk-prøyssiske krig i 1870 deltok han som den prøyssiske hærens offisielle maler.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)