Wikipedia:Babel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Babel er et system for merking av brukersider som gjør det lett å se hvilke språk bidragsyterene behersker. Det ble først tatt i bruk på Wikimedia Commons, og har siden blitt tatt i bruk på en rekke andre Wikimedia-prosjekter.

Dels fungerer Babel-boksene til informasjon til andre bidragsytere, for å lettere fremme kommunikasjonen mellom brukere, men i i tillegg henter programvaren info fra boksene, slik at hver enkelt bidragsyter blir møtt med riktigst mulig språk, for eksempel på Wikidata.

Språknivåer[rediger kilde]

Babels tårn av Pieter Bruegel den eldre.

Hvert språk er delt inn i seks+en nivåer, ut fra hvor god kjennskap brukeren har til språket.

  • 0 står får veldig/ekstremt liten eller ingen kunnskap til språket (mest nyttig for å indikere at en ikke kan språket en wiki er på)
  • 1 står for grunnleggende kunnskap; evnen til å forstå og besvare enkle spørsmål på språket
  • 2 står for middels gode kunnskaper; nok til å redigere og til å delta i diskusjoner
  • 3 står for svært gode kunnskaper eller evnen til å bruke språket flytende, for eksempel evnen til å kunne korrigere grammatiske feil i artikler
  • 4 står for kunnskaper på morsmålsnivå når språket ikke er brukerens morsmål
  • 5 står for kunnskaper på profesjonelt nivå
  • N står for språk som er brukerens morsmål

Forskjellen mellom 4 og N går på at en forstår alle de kulturelt betingede forholdene ved et språk. For eksempel at det heter i Gjøvik og Lillehammer.

Hvilket nivå man ligger på må man selv avgjøre, og man kan selvsagt justere det senere dersom man finner ut at man har satt nivået for høyt eller at man blir bedre i språket.

Hvis en bare setter på språkkoden så vil dette bli tolket som personens morsmål. Det vil si at nb vil gi nb-N.

Hvordan legge inn babelboks[rediger kilde]

Babel-brukerinformasjon
no-N Denne brukeren behersker norsk (bokmål)morsmålsnivå.
en-3 This user has advanced knowledge of English.
nn-3 Denne brukaren meistrar nynorsk på eit høgt nivå.
de-2 Dieser Benutzer beherrscht Deutsch auf fortgeschrittenem Niveau.
Brukere etter språk

For å legge inn en babel-boks på brukersiden din bruker du babel-funksjonen:

{{#babel: babelkode1 | babelkode2 | ... }}

Du må erstatte babelkode1, babelkode2, også så videre, med babelkoder for språkene du ønsker å ha med, adskilt av vertikale streker. De første to tegnene er språkkoden, fulgt av en bindestrek, fulgt av tallet som skal indikere hvilket nivå du behersker språket. Kodene er basert på ISO 639, de samme som brukes i interwikiadresser. Altså xx-1 for basisnivå, xx-2 for mellomnivå og xx-3 for avansert nivå (noen få språk har trebokstavskode, for eksempel bxr for burjatisk eller sme for enaresamisk). Der det finnes en egen kode for de som har språket som morsmål har denne koden xx uten etterstilt nivåtall, for eksempel no for norsk og en for engelsk.

Hvis du for eksempel har norsk som morsmål og skriver bokmål/riksmål, behersker nynorsk og engelsk på avansert nivå og tysk på mellomnivå, skriver du

{{#babel: no | en-3 | nn-3 | de-2 }}

som gir boksen vist til høyre. Du kan legge inn så mange eller så få språk som du mener du har nytte av.

Koden er den samme på alle Wikimedia-prosjekter som har lagt inn slike maler, selv om det er gjort tilpasninger til den lokale kategoristrukturen. Kategorier blir automatisk lagt inn, slik at det er lett for andre å finne frem til noen som bruker deres språk.

Se også[rediger kilde]