Hopp til innhold

Wikipedia:Wiki Loves Monuments 2013

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Konkurransen er avsluttet. Takk for alle gode bidrag til Wiki Loves Monuments 2013 !

Se årets premier og juryens vinnere
Ta bilder av kulturminner og vinn kamerautstyr![rediger kilde]

For tredje år inviterer Wikimedia Norge til fotokonkurransen Wikimedia Loves Monuments. Den internasjonale fotokonkurransen samlet i fjor mer enn 15 000 fotografer og brakte 300 000 bilder av kulturminner fra hele verden. I fjorårets norske konkurranse deltok flere hobbyfotografer og hele 2 000 bidrag ble lastet opp. Vinnerne vant flotte premier i form av fotoutstyr, kameraer og bøker.

Konkurransen handler om å ta det beste bildet av et historisk kulturminne i Norge, utfra vurdering av en fagjury. De beste bildene går også automatisk videre til den internasjonale konkurransen med egne premier.

Det er tre enkle regler for å delta i Wiki Loves Monuments 2013:

  1. Du må laste ditt fotobidrag opp i fri lisens på Wikimedia Commons i september
  2. Bildet kan være tatt når som helst, men det må være ditt eget og ikke lastet opp til Commons tidligere
  3. Bildet må være av et registrert kulturminne i Norge.


Du kan finne alle kulturminnene til konkurransen i riksantikvarens kartverktøy, som inneholder samtlige kulturminner i Norge, inklusive lokale listeføringer. Du finner ellers en mer begrenset liste med de viktigste kulturminnene i Wikimedias kart - hvor hvitt tegn markerer kulturminner som ennå ikke har bilde.

Ta bilder allerede i sommer![rediger kilde]

Dette bildet fra Trøndelag tok en fin tredjeplass i fjor, og en plassering i den internasjonale konkurransen.
Et annet fyr - Lindesnes - var motiv på fjorårets norske vinnerbilde.

Sommeren er den beste tiden til å ta gode utebilder av kulturminner. Du kan starte nå og ta bilder av hvilket som helst av Riksantikvarens 16000 hoved-kulturminner som du kan finne i egne fylkeslister og i et eget kart.

Du kan også finne hvilke kulturminner som til en hver tid finnes der du befinner deg.

Hvis du vil ta bilder og laste dem opp fra din mobiltelefon, kan du laste ned en egen app.

Når konkurransen nærmer seg kan det bli lagt til flere kulturminner som inngår i konkurransen i nye lister og kart.

Last opp bildene i september![rediger kilde]

Det er viktig at du ikke starter opplastingen i juli eller august, da teller ikke bildene i konkurransen. Når september kommer, må du registrere deg med brukernavn og legge inn din e-post-adresse under innstillingene dineWikimedia Commons (slik at juryen kan kontakte deg hvis du vinner!). Det enkleste er å laste bildene rett inn med konkurransens opplastingsassistent - da blir malene satt opp automatisk og du kan bare fylle inn bildeinformasjonen og ID-nummeret på kulturminnet.

Du kan lese en enkel innføring i hvordan du enkelt laster opp bilder. Se File:Wiki Loves Monuments eksempelbilde.jpg for et eksempel på hvordan et opplastet bildet blir seende ut om du bruker opplastingsassistenten.

I september kan du også velge å legge i bildene manuelt på Wikimedia Commons, dersom du ikke vil eller kan bruke opplastingsassistenten. Hvis du bruker den manuelle tjenesten må du legge inn både malen {{Wiki Loves Monuments 2013|no}} og {{Monument Norge|ID i kulturminnebasen}} i bildebeskrivelsen. Kulturminnets ID-nummer finner du i kulturminnelistene.

Uavhengig av om du bruker assistenten eller gjør innlastingen manuelt, kan du etter endt opplasting for sikkerhets skyld sjekke at malene {{Wiki Loves Monuments 2013|no}} og {{Monument Norge|ID i kulturminnebasen}} kom med i bildets databeskrivelse, slik at juryen finner bildet og det kulturminnet som er avbildet.

Alle bilder som ligger i kategorien Images from Wiki Loves Monuments 2013 in Norway ved konkurranseslutt og som ellers overholder reglene, blir vurdert av juryen.Juryen vil både legge vekt både på det rent fototekniske (komposisjon, perspektiv, skarphet, fargegjengivelse osv.) og på hvor nyttig det er som illustrasjon for wiki-prosjektene. For tips til hvordan du skal ta teknisk gode bilder, se veiledningene Commons:How to take pictures for Wikimedia Commons og Commons:Image guidelines.

Det vil telle positivt om bildet har gode metadata – det vil si en god beskrivelse av bygningen eller gjenstanden som er fotografert, geografiske koordinater, opplysninger om arkitekt/kunstner, god kategorisering på Commons osv. Gode metadata gjør bildet lettere å finne for andre brukere.

Land som deltar i Wiki Loves Monuments 2013


Om Wiki Loves Monuments[rediger kilde]

Konkurransen er et samarbeid mellom de nasjonale «chapterne» av Wikimedia Foundation og Wikipedia-miljøene, og i Norge mellom Wikimedia Norge og Riksantikvaren. Fotografer konkurrerer om å ta de beste bildene av fredede/bevaringsverdige kulturminner og hjelper samtidig til med å dokumentere kulturarv. Wiki Loves Monuments 2013 blir gjennomført i september 2013. Det vil bli kåret ti finalister, og én hovedvinner.

Arbeidet med WLM blir koordinert på Wikimedia Commons, som er en fri mediebank som brukes av Wikipedia og Wikimedia-prosjekter. Initiativet til WLM ble tatt i Nederland i 2010. Året etter ble det arrangert en felles europeisk konkurranse, med egne kåringer i en rekke land. Norske vinnere ble premiert under Wikipedia Academy i Oslo i april 2011. I WLM 2012 lastet norske konkurransedeltagere opp ca 2000 bidrag til konkurransen, og de ti beste norske bildene ble valgt ut av en jury av erfarne fotografer og kulturfolk. Et av de norske bidragene tok også en pris internasjonalt.

Merk at det kan skje endringer i listen helt opp til konkurransestart, så sjekk at det du har tenkt tenkt å ta bilde av fortsatt står på listen i det konkurransen starter.

Hvis du finner åpenbare feil i listene eller har spørsmål, kan du si i fra på Wikipedia-diskusjon:Wiki Loves Monuments 2013.

Ikke alle kulturminner er veldig gamle. Godøy bedehuskapell tar seg godt ut også i regnvær.


Eksterne lenker[rediger kilde]