Wikipedia:Vandalisme fra studenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wikipedia er en wiki, hvilket betyr at hvem som helst kan redigere en hvilken som helst side når som helst. Selv om mange redigeringer ar konstruktive, er det ikke alle som gjør noe konstruktivt for Wikipedia.

De fleste ikke-konstruktive redigeringer er fra nye brukere som er nye på Wikipedia, og som bare ønsker å prøve seg frem, og se hvordan Wikipedia virker. Dette kan være redigeringer hvor man skriver „hei“ eller andre uskyldige ting. Andre ganger er det mer alvorlig vandalisme, for eksempel at man tømmer en side, eller endrer tall i en artikkel.

Selv om alle kan redigere Wikipedia betyr ikke dette at redigering foregår uovervåket. På siden Spesial:Siste endringer er det en oversikt over samtlige redigeringer på Wikipedia innenfor et gitt tidsrom eller et gitt antall. Wikipedia har administratorer, patrollere og andre brukere som patruljerer alle endringer som gjøres. Dermed blir de aller fleste useriøse bidrag tilbakestilt, og hvis vandalismen fortsetter kan brukeren bli blokkert fra å redigere.

Det er også en del skoleelever som vandaliserer Wikipedia mens de er på skolen. Dette fører ofte til at skolens IP-adresse blir blokkert. IP-adressen er lik uansett hvilken datamaskin på skolen som brukes, og fører dermed til at uskyldige elever som for eksempel kun ønsker å rette en skrivefeil, blir rammet.