Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 21, 2018

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cosplay av Kratos, spelets huvudperson.
Cosplay av Kratos, spelets huvudperson.

God of War är ett actionäventyrsspel utgivet år 2005 till Playstation 2. Det är löst baserat på den grekiska mytologin och utspelar sig i det antika Grekland med hämnd som ett centralt motiv. Spelaren kontrollerar huvudpersonen Kratos, en spartansk krigare som tjänar de olympiska gudarna. Gudinnan Athena ger uppdraget till Kratos att döda krigsguden Ares, som lurade Kratos till att döda sin familj. Medan Ares belägrar Aten på grund av hans hat mot Athena ger sig Kratos ut för att hitta ett objekt som kan stoppa guden: den legendariska Pandora's Box.

God of Wars spelupplägg fokuserar på kombinationsbaserade strider, som uppnås genom spelarens främsta vapen – Blades of Chaos – och ett sekundärt vapen som förvärvas senare i spelet. Det innehåller så kallade "Quick Time Events" (QTE) som kräver att spelaren slutför olika spelkontrollshandlingar i en tidsinställd sekvens för att besegra starkare fiender och bossar. Som stridsalternativ kan spelaren använda upp till fyra magiska attacker och en effekthöjande förmåga.

God of War sålde fler än 4,6 miljoner exemplar världen över, vilket gör spelet till det elfte bästsäljande Playstation 2-spelet genom tiderna. Det vann flera "Årets spel"-utmärkelser. Spelets framgång ledde till utvecklingen av ytterligare sex spel i serien och en expansion till andra medier. ► Läs mer …